Megélni és túl is élni

2018.08.08. 11:00

Zalaegerszegen tábort tartanak a mechatronika jegyében

Az áram alatt lévő alkatrész úgy néz ki, mint ami nincs áram alatt, csak más a fogása.

Arany Gábor

Mester Sándor tanársegéd az emberi test ellenállását méri Horváth Krisztinán Fotó: Pezzetta Umberto

Ezzel a humoros elektronikai alaptétellel is megismerkedhetett az a tizenöt fiatal, aki a megyeszékhelyen hétfőn kezdődött, ötnapos duális műszaki táborban vesz részt.

Köztük például Srágli Dávid, aki a bevezetőben említett tételnél már jóval alaposabb ismerettel rendelkezik. Mint az egerszegi Kölcsey-gimnáziumba járó zalalövői 16 éves fiú elmondta, a matematika és a fizika a fő érdeklődési területe. Már túl van az informatikai előérettségin és a középfokú angol nyelvvizsgán is.

Mester Sándor tanársegéd az emberi test ellenállását méri Horváth Krisztinán Fotó: Pezzetta Umberto

– Kíváncsi voltam rá, milyen egy előadás az egyetemen, mit jelent a mechatronika, mert lehet, hogy mérnöknek tanulok tovább – adta jelentkezése indokát Srágli Dávid, aki azt is elárulta, jártasságot szerzett már a programok írásában is.

Szintén a műszaki érdeklődés hozta a táborba a zalaegerszegi Regényi Dorottyát, aki a Zrínyi gimnázium 11. osztályos tanulója.

– A reáltárgyak állnak közel hozzám és szeretek rajzolni is – fogadta érdeklődésünket a 18 éves diák. – Még nem tudom, hogy az építészet, a gépészet, vagy az elektronika lesz a meghatározó a továbbtanuláskor, de még van két évem dönteni. Ez a tábor is majd segít tájékozódni és határozni – tette hozzá.

Az Éld túl/meg a Mechatrót nevű tábort a technikai, műszaki újdonságok iránt érdeklődő középiskolásoknak a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvány szervezte meg a BGE Gazdálkodási Karral, valamint a PTE ETK Zalaegerszegi Képzési Központjával és a Pannon Egyetem mechatronikai intézetével, ahogy ezt az utóbbi munkatársa, Horváth Krisztina érdeklődésünkre elmondta.

A pályaorientációt is szolgáló programban délelőttönként az Infocentrumban a robotika, informatika, mechatronika, gépészet, autóipar világáról szóló előadások, kísérletek, bemutatók várják a táborozókat. Az átadandó ismeretek sorába még életmód-tanácsadás, például lazító tornagyakorlatok is beleférnek. A délután kötetlenebb: csapatépítő foglalkozások, játékok, strandolás várja a fiatalokat, akik kipróbálhatják még a mechatronikai hallgatók által épített sűrített levegővel hajtott pneumobilt is.

A tábort jövőre és 2020-ban is megrendezik, tájékoztatta lapunkat végezetül Horváth Krisztina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában