aktualitások

2019.05.10. 11:30

Zalaegerszeg a töretlen fejlődés útján jár

A megyeszékhely töretlen fejlődését bizonyítja a mostanság befejezett és folyamatban lévő beruházások nagy száma. Az alábbiakban ezekből adunk rövid összegzést.

Varga Lívia

A MOL új gumibitumengyárának ünnepélyes alapkőletétele. A ké- pen (b-j) Balaicz Zoltán polgármester, Varga Mihály pénzügyminisz- ter, Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Vigh László miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Múlt héten tartották a Zalaco Zrt. új üzemének bokrétaünnepét a város északi iparterületén. A mintegy 4 milliárd forintból megvalósuló beruházás 2020-ban zárul, és 150 új munkahelyet eredményez. Az épülő létesítmény a 2015-ben 1,3 milliárdos ráfordítással készült üzem folytatása. Ugyancsak fagyasztott termékeket gyárt majd, de a korábbinál kétszer nagyobb területen és háromszoros kapacitással.

Barnamezős beruházás keretében, 3 milliárd forintból épít gumibitumengyárat a megyeszékhelyen a MOL, zalai finomítójának területén. A napokban tették le az alapkövet. A zalaegerszegi üzem évente félmillió abroncsot használ majd fel, s évi 20 ezer tonna gumibitument gyárt. 2020-ban kezdi meg működését.

Május 13-án, hétfőn Varga Mihály pénzügyminiszter jelenlétében adják át az egykori ZÁÉV munkásszálló, majd egyetemi kollégium épületéből 600 millió forintos ráfordítással kialakított 180 férőhelyes munkáshotelt, amely a városban kialakult munkaerőhiányt hivatott orvosolni. Az elmúlt években ugyanis négyezer új munkahely jött létre Zalaegerszegen, miközben a regisztrált álláskeresők száma 2,5 százalékra csökkent. Az itt működő vállalkozások pedig további beruházásokat szeretnének indítani...

A MOL új gumibitumengyárának ünnepélyes alapkőletétele. A képen (b-j) Balaicz Zoltán polgármester, Varga Mihály pénzügyminiszter, Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója és Vigh László miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Jövő pénteken tartják a tesztpálya szomszédságában felépült, közel 2000 négyzetméteres Smartfield Kutatóközpont sajtóbejárását. A beruházó a Z-ONE Park Kft. Ez a fejlesztés az első olyan magánerős beruházás, amely az autóipari próbapálya igényeire reagálva jött létre, egy épületben összehozva a K+F+I (kutatás+fejlesztés+innováció) alapú speciális „ökoszisztémát”.

Május 20-án mérföldkőhöz érkezik a 45 milliárd forintos kormányzati támogatásból megvalósuló tesztpálya-beruházás is: ekkor adják át az elkészült első ütemet, az ünnepélyes programon, miként a 2017-es alapkőletételen, Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Egy nyertes pályázat jóvoltából 2,5 milliárd forintból új torna- és vívócsarnok épül a nemrég 500 millió forint értékű felújításon átesett Mindszenty-iskola mellett, a létesítménynek május 23-án Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rakja le az alapkövét.

A következő napon, 24-én Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár részvételével sajtóreggelin mutatják be az 5G letöltési sebességét, a program arra is módot ad majd, hogy a jövő útját jelentő ötödik generációs mobilhálózat paramétereit összevessék a többi hálózattal.

Aznap a III. MOBIL – Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás és Konferencia keretében a tesztpályán Weingartner Balázs fenntarthatóságért felelős államtitkár e-Mobi töltőállomásokat ad majd át.

Több sikeres pályázat keretében 4,4 milliárd forintos felsőoktatási fejlesztés indult el a megyeszékhelyen, melynek részeként egy SSC központot is kialakítanak a Budapesti Gazdasági Egyetem zalaegerszegi Gazdálkodási Karán. Az innovációs és tudásközpont egymilliárd forintos beruházás keretében valósul meg és 50 új munkahelyet teremt, a projektindítón Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is ott lesz.

S bár nem új beruházás, de a zalaegerszegi sportbarátoknak legalább akkora öröm: a ZTE FC hét év után a következő szezonban ismét az NB I-ben szerepelhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában