Ráfér a felújítás

2018.08.03. 16:18

Vizesek és salétromosak a börzöncei Szent Lőrinc-kápolna falai

Fliszár Károly főesperes, zalaszentbalázsi plébános szeretné felújítani a börzöncei szőlőhegyi Szent Lőrinc-kápolnát.

Horváth-Balogh Attila

Fliszár Károly szerint összefogással sikerülhet a felújítás Fotó: Szakony Attila

 

Börzöncét 1234-ben említették először egy írásos emlékben. A Szent Lőrinc-kápolna, amely 1801-ben épült, a települése egyetlen turisztikai vonatkozású épülete. Barokk stílusban készült, egyhajós, félköríves szentélyzáródású építmény. Nyugati homlokzatán torony, a szentély felőli részen pedig kontyolt tető található.

Fliszár Károly szerint összefogással sikerülhet a felújítás Fotó: Szakony Attila

Az elmúlt években a hívek, illetve a közeli Zalaszentbalázson mindenkor szolgáló pap igyekezett gondot fordítani a gyönyörű természeti környezetben megbúvó kis ékszerdoboz állagmegóvására (melynek közelében a Zalaerdő Zrt. segítségének köszönhetően az elhasználódó padok is cserélődnek és a fű sem nő magasra), de a falak vizesedését, salétromosodását nem sikerült kiküszöbölni. Erre szeretne megoldást találni a következő időszakban Fliszár Károly atya, s ehhez remél segítséget, támogatást – akár munkában is – mindazoktól, akik fontosnak érzik ezt az ügyet. Hozzátette: a kis kápolnában le kellene verni a nedves, salétromos vakolatot, s új, szárító vakolatot felvinni a falakra, majd lefesteni az új felületeket. Nem tart attól, hogy mindez nem valósulhat meg, mint mondta: ha a hívek összefognak, menni fog.

Fotó: Szakony/Zalai Hírlap
Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

- Azt szoktam mondani, hogy lehet új templomot építeni, de nem az a lényeg, hanem az, hogy megtelik-e emberekkel – jelentette ki. – Hogy ez a kis kápolna is időről időre megteljen hívekkel, minden hónap első vasárnapján szentmisét tartok itt (most, augusztusban 10-re esik Szent Lőrinc napja, ezért a 2. vasárnapon, 12-én 15 órakor lesz a mise), amire várom a börzönceieket, a térség lakóit, az innét elszármazottakat, összességében mindenkit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában