Fa probléma

2018.01.30. 09:30

Veszélyes nyírfa helyett tuját vágtak ki a tűzoltók Zalaegerszegen

Veszélyesen megdőlt nyírfa miatt hívták ki a tűzoltókat múlt vasárnap, január 21-én délután a zalaegerszegi Köztársaság útjára.

Arany Gábor

Előtérben a kivágott tuja, hátul a ferde törzsű nyírfa Fotó: A szerző

A nyírfa ma is áll az út mellett, a szomszédos tuját azonban a lánglovagok kivágták, a maradványai napokkal később is ott hevertek a társasház előtti zöldben.

- Délután fél négy körül figyeltünk fel a két tűzoltóautóra, azt láttuk, hogy néhányan kiszállnak a gépjárművekből motoros láncfűrésszel a kezükben és az egyik fát kezdték méregetni – idézte fel az esetet olvasónk, aki a Köztársaság útja 69-71-ben lakik. – Mikor láttuk, hogy ki akarják vágni a nyírt, a férjem leszaladt és számon kérte rajtuk, hogy mit csinálnak, az a fa egészséges, még ha ferde is. Azt a választ kapta, hogy bejelentést kaptak egy veszélyesen megdőlt fáról. A férjem hiába kérdezte, ki tette a bejelentést, nem kapott válasz, de végül a nyírfát otthagyták, kicsit körülnéztek, mintha keresnének valamit, és aztán a pár méterre odább lévő tuját vágták ki, pedig az sem jelentett semmiféle veszélyt. Kicsit ferde volt ugyan a ház irányban, de senkit nem zavart – mondta.

Előtérben a kivágott tuja, hátul a ferde törzsű nyírfa Fotó: A szerző

Történtekről megkérdeztük a katasztrófavédelmet is. Szóvivőjük, Cseresznyés Dániel azt a választ adta, hogy 15.10-kor az egerszegi tűzoltókat riasztották. A bejelentő elmondása szerint egy járda melletti nyírfa 45 fokos szögben áll, és a gyalogos forgalmat veszélyezteti. A kiérkező tűzoltók a megadott címen a fát nem találták, viszont a bejelentő elmondásának megfelelően egy tuja – ami 1 méter magasságig egyenesen nőtt, az felett 45 fokban a járda felé megdőlt – az erős szélben a járdára lógott, az ott haladókat veszélyeztetve. A növényt egyébként a VG Kft. már megjelölte kivágásra. A műszaki mentés vezetője – aki fakitermelői bizonyítvánnyal is rendelkezik – úgy határozott, hogy a növényt láncfűrésszel eltávolítják, szólt a válasz.

A fás szárú növények esetében a kivágás – az azonnali veszélyhelyzet megszüntetését nem számítva – szakértői engedélyhez kötött. E téren a polgármesteri hivatal erdőgazdálkodási szakreferense, Székely Róbert az illetékes, aki érdeklődésünkre közölte, a helyszínről készült fotók alapján nem látta indokoltnak a beavatkozást.

- A Városgazdálkodással egyeztetett módon távolítjuk el a fákat, ha veszélyt jelentenek vagy más ok indokolja. A kijelölés az én feladatom, de nem emlékezem rá, hogy ez a tuja köztük lett volna – mondta a szakreferens. – Abban az esetben, ha balesetveszélyt jelent a fa, akkor egy-két nap alatt eltávolítjuk, itt nem volt erről szó. Ha más indokolja a kivágást, akkor pedig erre pár héten belül sor kerül. A vihar okozta rendkívüli helyzeteket nem számítva nem fordult eddig elő, hogy a tűzoltók kimenjenek ferde fáról szól lakossági bejelentésre és ki is vágják. Erről szakembernek kellene határoznia, mert megeshet, valóban dől a fa, de lehetett ferde növésű is. Itt ezt utólag nehéz rekonstruálni, az elvágott törzs egészségesnek látszik, ettől persze még lehetett feljebb olyan elváltozás, ami indokolhatja a kivágást. Ez azonban nem igényelhette az azonnali beavatkozást – tette hozzá. – Azt azonban nem értem, ha a bejelentés nyírfáról szólt, akkor miért vágták ki a tuját, egy ilyen fa ökológiai értéke városban, közterületen több százezer forintban mérhető – mondta végezetül Székely Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában