A város legkiválóbb borai

2019.08.10. 07:00

Vasárnap estig várja a vendégeket Zalakaros gasztronómiai rendezvénye

A város fehérbora címet idén a zalaszabari Kányaváry Borbirtok 2018-as évjáratú Kalandor bora, a város vörösbora címet pedig a miháldi Vig Zsolt 2017-es merlot-cabernet franc házasítása nyerte el.

Horváth-Balogh Attila

Vig Zsolt és Szabadics Zoltán is elhelyezte borait az elmúlt 21 év legjobb nedűit őrző vitrinben Fotó: Szakony Attila

A rangos címek átadására csütörtök este került sor a XXII. Zalakarosi Bornapok megnyitóján. A hivatalos megnyitó előtt a polgármesteri hivatalban dr. Háda László plébános és Bertók Dániel evangélikus lelkész megáldotta a város borait, melyeket aztán készítőik elhelyeztek a bornapok elmúlt 21 évének legkiválóbb nedűi számára fenntartott vitrinben. A borok „gazdái”, Szabadics Zoltán és Vig Zsolt ejtettek is pár szót a kitüntetett nedűkről. Előbbi elmondta, hogy a Kalandor üde, friss, könnyen iható fehérbor, amely napjaink fogyasztói trendjének felel meg, olaszrizling, rizlingszilváni, zöldveltelini és sárga muskotály alkotja. Vig Zsolt pedig elárulta: a merlot és a cabernet sauvignon mellett némi kékfrankost is csempészett a győztes vörösborba, mely jégvert szőlőből készült – részben ezért különleges.

Vig Zsolt és Szabadics Zoltán is elhelyezte borait az elmúlt 21 év legjobb nedűit őrző vitrinben Fotó: Szakony Attila

Ezt követően a résztvevők a Gyógyfürdő térre vonultak, a bornapok hivatalos megnyitójára. Mindkét helyszínen részt vett a Zala Megyei Közgyűlést képviselve Bene Csaba alelnök. A megnyitón elsőként Novák Ferenc polgármester, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagja mondott köszöntőt.

– Látszólag Zalakaroson minden a vízről szól, de a város eddigi polgármesterei tagjai voltak a térség borlovagrendjének, s ez nem véletlen – bocsátotta előre Novák Ferenc. – Ugyanis a víz mellett van egy másik kincsünk is, ez pedig a bor. Két nagyszerű dolog, az élet jelképei. Az is szimbolikus, hogy miképpen változott településünk életében a két folyadék szerepe, jelentősége. Régi címerünk utalt a szőlőre, a jelen ábrázolásain pedig a víz dominál.

képünkön elöl dr. Brazsil József nagymester és Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere

Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend nagymestere arról beszélt: 22 év (ennyi ideje rendezik meg a Zalakarosi Bornapokat) nagy idő.

– Ha idehoznák az akkori borokat és össze lehetne azokat hasonlítani a maiakkal, köszönőviszonyban sem lennének egymással, akkora a fejlődés – jelentette ki dr. Brazsil József. – Szeretjük azt mondani, hogy kézművesborokat készítünk, de ennek a fele sem igaz. Annyi igen, hogy szőlőből készítjük, ugyanazzal a szeretettel, gondoskodással, legjobb tudásunk szerint, de a technológia fényéveket fejlődött. S a fejlődés nem áll meg, nem is szabad megállnia, ha a piacon akarunk maradni, és ami a legfontosabb: jobbnál jobb borokkal szeretnénk elkényeztetni a kedves fogyasztókat. Azt mondom tehát, ne nézzünk vissza, csak előre, de persze vigyük magunkkal mindazt, ami nélkül a technológia sem ér semmit: a bor szeretetét, a bor és a szőlő, a termőföld iránti tiszteletet. Önök pedig, kedves fogyasztók, tiszteljék a termelőt, mert a munkája bizony néha embert próbáló.

A megnyitó ünnepségen az is elhangzott: a Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program keretében zalai és szlovéniai borokkal Szőlőhegyi Piknik rendezvénysorozat veszi kezdetét, az első alkalomra november 8. és 10. között kerül sor a fürdővárosban. Ezenkívül még három helyszínen találkozhatnak a borbarátok a Muravidék és Dél-Zala legkiválóbb nedűivel, a részletes programról Zalakaros honlapján lehet tájékozódni. Egyébként a megnyitó ünnepségen is részt vettek a szlovén partnerek: Marjan Kardinar, Dobronak község polgármestere, valamint a Dobronaki Szőlő és Bortermelők Egyesületének tagjai.

A XXII. Zalakarosi Bornapok ma és holnap folytatódik, 17 órától kézművesvásár és borházak várják kínálatukkal az érdeklődőket. Az eseményen tíz pincészet képviselteti magát. A mai nap sztárfellépője 20 órától a Kelemen Kabátban zenekar, mely élő koncertet ad, vasárnap 19 órakor pedig a Vivat Bacchus Ének­együttes lép színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában