Gasztro és mulatság

2018.09.10. 07:00

Vadból és borból a legjobbakat – Ilyen volt az Országos Vadpörkölt és Borfesztivál

Száznál több főzőcsapat ragadott fakanalat és állt kondérhoz szombaton délelőtt a zalai megyeszékhely belvárosában, hogy megméresse magát a vadfőzés tudományában.

Arany Gábor

 

Készülnek a finomságok. Képünkön Sárkányfőző Szentgyörgy csapata

Pontosabban: pörkölt jellegű ételek készültek a Kisfaludy utcai parkolókban kialakított hatalmas szabadtéri versenykonyhán. A rekordszámú nevező, 104 csapat kondérjaiba, serpenyőibe betekintve a klasszikus receptektől eltérő innovatív megoldásokkal is találkozhatott a nagyérdemű. Erre mutatott példát az ítészek által második hellyel elismert étek, a Zalai Vadászbarátok kreációja. Ahogy érdeklődésünkre, a négytagú – Takács Pál, dr. Szabó Antal, dr. Molnár József, Miklós Beatrix – alkotta zsűri hölgytagja, a hévízi Hungarikum Programiroda igazgatója kiemelte, a Vadászbarátok párolt vaddisznóraguhoz lime-mal és chilivel ízesített sütőtökpürét kínáltak köretnek. Az ősz egyik jellegzetes zöldségét új szerepben bemutatva különleges ízvilágot teremtettek, más utat jelölve ki a hagyományos konyhához képest..

– Gazdag a zalai erdők vadállománya, bővül a húsok kínálata, fejlődni kell, ha szélesebb körben kívánjuk a vadételeket népszerűsíteni – fogalmazott.

Az első helyre az Igaz Vadászok kreációja került, a képzeletbeli bronzérmet az Alterába Fesztivál érdemelte ki, különdíjat kapott Barót városa és a Windoor. A látogatók ítéletét jelzi az is, hogy az eredményhirdetés kora délutáni időpontjára jószerével kóstolnivaló se maradt a remekművekből, amiért a vendégek összesen 1 707 500 forintot fizettek, támogatva a Bogáncs Állatmenhelyet és egerszegi játszóterek fejlesztését.

Még hasogatták a fát, kockázták a húst, aprították a hagymát és a többi belevalót, amikor a Piccoló étteremben elkezdődött a díszpolgárok borának bírálata, amihez a jelet Domján István vadászkürtön elfújt két rövid dala adta meg.

Csatajelenet a Széchenyi téren Fotók: Pezzetta Umberto

A verseny elnevezéséhez illő módon a díszpolgárokkal bort bíráló 10 fős grémiumban a szakmát Sorok Pál és Miklós Zoltán képviselte dr. Pálfi Dénes elnökletével, aki érdeklődésünkre kiemelte a zsűritagok felkészültségét. Ezt jelezte az is, hogy egyhangú döntés született a 45 minta vizsgálatakor. Az első kör végén 2-3 bor maradt esélyes a címre, amiről megismételt bírálaton döntöttek. Eszerint a fehérborok között a vonyarcvashegyi Papp családi pincészet 2017-es rajnai rizlingje érdemelte ki a Díszpolgárok bora címet. A vörösborok sorában a tavalyi győzelmet megismételve az olaszfai Varga Zoltán 2015-ös merlot-ja nyerte el a zsűri legmagasabb elismerését. Ezen kívül 19 arany, 17 ezüst, 6 bronz minősítést és egy oklevelet adtak ki.

 

A délután színfoltja volt a vadászkutyák felvonulása. A száznál több eben végignézve látszott, a Nimródok négylábú segítőinek bemutatkozása mellett mindenféle házi kedvencek seregszemléjévé szélesedett a séta. Vasárnap a szórakoztató programok sorát a Széchenyi téri csata nyitotta meg, amit hagyományőrző egyesületek mutattak be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában