Őshonos fajok szaporítását tervezik

2019.09.11. 07:00

Újra kapható lesz balatoni hal

Megújul a balatoni halgazdálkodás, újra kapható lesz balatoni hal – jelentette be Nagy István agrárminiszter kedden az Agrárminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. területe 1300 hektár tógazdasággal bővül.

Osváth Sarolta

Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár, Nagy István agrárminiszter és Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón

Fotó: Osváth Sarolta

Nagy István agrárminiszter nagy előrelépésnek nevezte, hogy hamarosan ki tudják elégíteni a balatoni halfogyasztás iránti igényeket. Az emberek 2015 óta, amióta a Balatonon megszüntették a kereskedelmi halászati tevékenységet, joggal hiányolták a balatoni halakat az éttermek és a kereskedelem kínálatából. Mint elmondta, többéves folyamat utolsó lépéseként megerősítik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tevékenységét, a terület további 1300 hektár tógazdasággal bővül. Ennek köszönhetően a társaság halgazdálkodási feladatait magasabb szinten, hatékonyabban tudja majd ellátni – emelte ki a miniszter, aki tájékoztatott arról is, hogy a megszűnő Balatoni Halászati Zrt. rendezte több évtizede felhalmozott adósságait, értékesítette meglévő vagyonelemeit. Ezek a Nemzeti Földalapba, a Nemzeti Földügyi Központhoz kerültek. A Birtokpolitikai Tanács arról döntött, hogy a jelenleg haszonkölcsönben lévő 1300 hektárnyi tógazdasági vagyont a Balatoni Halgazdasági Zrt. vagyonkezelésébe adja. Nagy István hozzátette, azzal, hogy a társaság megerősödik, a tevékenysége is bővül. Elsődleges feladata lesz a haltelepítéshez szükséges jó minőségű és kellő mennyiségű egészséges hal­állomány biztosítása, felnevelése és kihelyezése a Balatonba. Az 1300 hektárnyi terület a Buzsákon, Balatonlelle-Irmapusztán, Fonyódon, Varászlón és Mórichelyen található tógazdaságokból tevődik össze.

Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár, Nagy István agrárminiszter és Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón Fotó: Osváth Sarolta

Beszámolt arról, hogy tavaly év végéig mintegy 250 halgazdasági vízterület kapott különleges rendeltetésű státuszt, természetvédelmi és turisztikai célból. Közülük a legjelentősebb a 60 ezer hektár vízfelületű Balaton, amelynek hasznosítója az agrártárca. Ezt követően a balatoni horgászat egyre növekvő jelentőségéről beszélt, hangsúlyozva, hogy ebben szerepet játszott a halfogyasztás igénye éppúgy, mint a sportcélú és szabadidős horgászat fejlődése. Az utóbbi években jelentős bevétel származott a horgászatból, évente 60-70 ezer horgászjegyet váltanak ki a Balatonon. Emellett a nagy nemzetközi hor­gász­sportrendezvények is hozzájárulnak ahhoz, hogy a Balaton még nagyobb figyelmet kapjon és egyre népszerűbb turisztikai célpontja legyen a bel- és külföldi turistáknak. Rámutatott, hogy az agrártárca kiemelten támogatja a balatoni horgászturizmust, például 195 millió forinttal járult hozzá a keszthelyi volt halásztelep felújításhoz, amelynek eredményeképpen modern apartmanok és kikötő várja a horgászokat egész évben.

Az intézkedések azt is biztosítják, hogy a jövőben mindig legyen elegendő balatoni hal a vendéglátás és a kereskedelmi értékesítés számára. Kiváló az együttműködés a Balaton közelében létesült új halfeldolgozó üzemmel, ahonnét korszerűen feldolgozott, jó minőségű balatoni halak kerülnek majd a hazai piacra – hangsúlyozta Nagy István.

Szári Zsolt vezérigazgatótól a sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. az őshonos halfajok, a ponty, a süllő, a keszeg és a balin szaporítását tervezi, ehhez több száz millió forintos nagyságrendű fejlesztésekre lesz szükség a következő években. Az eredmények, a halpiaci választék bővülése 2020–2021-re várható. Miután 2018 nyarán a „balatoni hal” megkapta a nemzeti oltalom alatt álló földrajzi jelzést, valószínűleg az unió is hamarosan elismeri a Balatonban élő, illetve a Balaton vízgyűjtő területén szaporított és nevelt, élő, hűtött vagy fagyasztott formában kereskedelmi forgalomba kerülő fogassüllő és ponty földrajzi oltalmát. Ez jelentősen növelheti a balatoni hal hírnevét és értékét – vélekedett a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában