A terápiás csapat sokaknak segít

2019.06.12. 14:00

Újabb tagokkal gyarapodva és töretlen lelkesedéssel dolgozik a Göcsej Kutya Klub

Ma már talán nem kelt megrökönyödést az emberekben, ha egy közoktatási intézményben, fogyatékkal élők otthonában, idősek otthonában megjelenik egy kutya, akinek gazdája jutalomfalatokkal, és sok-sok eszközzel felszerelkezve vonul be munkája helyszínére, ahol a foglalkozás résztvevői lelkesen fogadják őket. Zalában a Göcsej Kutya Klub tagjai nagy szerepet vállaltak abban, hogy ismertté, elfogadottá tegyék a terápiás kutyák alkalmazását.

ZH

Kis-Kádi Tamásné és Elcsa, Koller Rita és Dió, Vágvölgyi Attiláné és Morzsi, Kurucz Csilla és Bébé, Németh Judit és Mazsola Fotó: ZH

Több mint 10 éve zajlik Zalaegerszegen, a Göcsej Kutya Klubban terápiás kutyákkal asszisztált munka. Az úttörő dr. Gombos László volt Gyömbér nevű kutyájával, ők a Landorhegyi-iskolában alsó tagozatos diákok számára tették élvezetessé a tanórákat. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Kis-Kádi Tamásné Elcsával, Szabóné Török Anett Floval és Németh Judit Mazsolával. Mindannyian letették a terápiás kutyák és felvezetőik számára előírt vizsgákat, és rendszeresen tartottak foglalkozásokat óvodákban, iskolákban, szociális intézményekben, illetve különböző városi programokon.

Az eredeti csapatból Elcsa és Mazsola aktív még ma is. Kis-Kádi Tamásné terápiás szakemberként bordercollie kutyájával kilenc éve rendszeresen tart kutyás foglalkozásokat a Kis utcai óvodában, ahol Elcsa bekapcsolódik minden játékba, legyen szó mozgásról, mondókázásról, szerepjátékról, vagy akár kézműveskedésről. A gyerekek figyelme ilyenkor kitartóbb, mint máskor, a kutyával játszva fejlődnek, ügyesednek. A kutya jelenlétének pozitív hatása nem csak a kisgyerekek esetében, de a középiskolás kamaszok között is megnyilvánul. A Báthory-iskolában Elcsa és tanár gazdája önismereti és kommunikációs tréningeket tart a fiataloknak.

Míg Elcsa nagyobb létszámú csoportokkal dolgozik fáradhatatlanul, Mazsola elsősorban sérült, hátrányos helyzetű gyerekekkel teremt kapcsolatot egyéni vagy kiscsoportos foglalkozásokon. A szociálpedagógus gazdi és a puli mix páros, nevelési-oktatási intézményekben, valamint a gyermekjóléti alap- és szakellátásban lévő gondozottak részére tartott az elmúlt évek során számtalan kutyás programot. Négy éve az úgynevezett Esély órák keretében látássérült érzékenyítő programokon is részt vesznek. Azonban a terápiás páros legkedvesebb helyszíne, ahova évek óta visszajárnak, az a boncodföldei Autisták Védőotthona.

Kis-Kádi Tamásné és Elcsa, Koller Rita és Dió, Vágvölgyi Attiláné és Morzsi, Kurucz Csilla és Bébé, Németh Judit és Mazsola Fotó: ZH

A kutyás terápia térhódításával a Göcsej Kutya Klub terápiás csapata is bővült. Egyre többen keresték meg a klubot, akiket érdekelt ez az izgalmas terület. Itt a kutyafelvezető pedagógiai, szociális érzékenysége összekapcsolódik egy terápiás kutya különleges képességeivel, így egy olyan páros érhet el együtt csodálatos eredményeket, melynek tagjai más-más fajhoz tartoznak.

Kis-Kádi Tamásné, Németh Judit és dr. Gombos László örömmel segítettek eljutni a terápiás kutya vizsgáig azoknak a kutya-gazdi párosoknak, akik elég elhivatottak, kitartóak ehhez a munkához. Az elméleti és gyakorlati felkészítés után tavaly Morzsi és felvezetője, Vágvölgyi Attiláné tettek vizsgát. Azóta több helyszínen is megfordulnak: kórházakban, speciális iskolákban, óvodákban, idősotthonokban. Morzsi nem egy játékos, szórakoztató kutya, de hihetetlen mértékű szeretet árad belőle. Így a puszta jelenlétével is képes megváltoztatni a körülötte lévő világot. Pillanatok alatt olyan kapcsolatot létesít a rászorulókkal, ahol a szavak elvesztik jelentőségüket. Sokszor nehéz megállni könnyek nélkül, mikor zokogva szorítják magukhoz és puszilgatják őt idősek és gyerekek egyaránt.

Minden kutyának másban rejlik a „szuperereje”. Míg Morzsi bizalmat, nyugalmat sugároz, addig Dió egy igazi bohóc, a mozgásos játékokat szereti, a labdázást sosem unja meg. Áprilisban gazdájával, Koller Rita gyógypedagógussal tettek sikeres vizsgát, hogy ősztől a nagykanizsai Szivárvány EGYMI-ben autista, értelmi fogyatékos gyerekeknek, valamint súlyos – halmozott sérülteknek segíthessenek.

Velük együtt vizsgázott még Bébé és gazdája, Kurucz Csilla. Csilla pedagógusként azt vallja, hogy egy gyerek csakis akkor tud tanulni, ha jól érzi magát. A pozitív fegyelmezés szemléletének szellemében végzi mindennapi munkáját. Ebben támogatja majd a következő tanévtől golden retrievere, akivel munkahelyén, a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum III. Béla Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában a sajátos nevelési igényű és beilleszkedési zavaros tanulóknak tartanak kutyával asszisztált foglalkozásokat.

Mind az öt kutya jó ismerőse a Mandulavirág Fogyatékkal Élők Református Gondozóháza lakóinak. Nemrégiben az összes kutya egyidejű „bevetésével” köszönte meg a csapat az intézmény együttműködését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában