A diákok elé tárul a jövő

2019.06.08. 07:00

Újabb középiskolák kamatoztatják a tesztpálya szellemi inspirációját

Két újabb középiskolával kötött együttműködési megállapodást az Autóipari Próbapálya Zala Kft., a dokumentumot tegnap látták el kézjegyükkel az érintettek.

Magyar Hajnalka

Az aláírók: Németh Andrea, a Csány-iskola igazgatója, Vizlendvai László (ZSZC), Szabó Károly, dr. Háry András, Kajári Attila és Némethné Lövey Zsuzsanna, a Széchenyi-iskola igazgatója Fotó: Pezzetta

A két új csatlakozó a Csány László Szakgimnázium, valamint a Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola – tudtuk meg a teszt­pálya fogadó épületében megtartott összejövetelen.

Dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében kifejtette, rendkívül fontos, hogy a diákok megismerkedjenek a műszaki kultúra magas szintjével, s ipari környezetben is szerezzenek tapasztalatot. Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum kancellárja örömét fejezte ki, hogy az eddigi négy intézmény – a ZSZC színeiben a Ganz és a Munkácsy, a tankerületi központ égisze alatt pedig a Kölcsey- és a Zrínyi-gimnázium – mellé újak csatlakoznak, s kiemelte a tanárok, oktatók felkészítő munkájának jelentőségét. Kajári Attila tankerületi igazgató arról beszélt, hogy az együttműködés gyümölcseként a jövő tárulhat a gyerekek szeme elé, s az iskolákban működő szakkörök, szakmai műhelyek azt üzenik a világnak, egy helyi kezdeményezés is képes komoly szemléletformálásra.

Az aláírók: Németh Andrea, a Csány-iskola igazgatója, Vizlendvai László (ZSZC), Szabó Károly, dr. Háry
András, Kajári Attila és Némethné Lövey Zsuzsanna, a Széchenyi-iskola igazgatója Fotó: Pezzetta

Ezt követően a hat iskola képviselői bemutatták, milyen elmélyült munka zajlik a teszt­pálya szellemi inspirációját kamatoztató informatikai, robotikai és egyéb, a műszaki tudományokat megkedveltető szakkörökben. Az igazgatók és szaktanárok mellett a diákok is szót kaptak, több távirányítással működő modellt, mérési műveletet, automatizált rendszert prezentálva.

Zárásként Nagy András, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója megköszönte a tanárok befektetett energiáját, kiemelve, hogy a tesztpálya európai mágnesként működik, ahol a fiatalok olyan technológiákkal ismerkedhetnek meg, amelyekkel az ipari gyakorlatban csak jóval később találkozhatnának.

Rózsás Zoltántól, az APZ oktatási és kutatásfejlesztési koordinátorától megtudtuk még, cégük forrásbevonással ugyancsak segíti a középiskolákban működő műhelyeket, továbbá a náluk dolgozó egyetemisták is mentorálják a szakköröket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában