Pályázati támogatásból 3,5 milliót költhettek

2019.02.09. 11:30

Új eszközökkel dolgoznak a zalai különleges mentők

Doxa és Rolex bár élénk tekintettel követte a sürgés-forgást, de a két belga juhászkutya fegyelmezetten a gazdája mellé simult. Közben a tekintélyes méretű utánfutó előtt gyarapodtak a ládák, dobozok.

Arany Gábor

Motorcsónak szállításához 2,7 tonna teherbírású utánfutót is beszereztek

Fotó: Arany Gábor

Egyedi támogatás

Pénteken Vigh László ország­gyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, Balaicz Zoltán polgármester és Egri Gyula megyei katasztrófavédelmi igazgató jelenlétében a Kvártélyház udvarán mutatták be azokat a felszereléseket, melyeket a Zala Különleges Mentők Egyesület pályázati támogatásból szerzett be. Mint Vigh László kiemelte, az egyesület speciális feladatai miatt egyedi támogatást nyert a Nemzeti Együttműködési Alaptól, olyan eszközökre, amelyek szó szerint az életmentést szolgálják.

Speciális eszközök

Horváth Péter, a 2003-ban alapított civil szervezet vezetője elmondta, a NEA 3,5 millió forintos támogatásából szereztek be speciális, beépített arcvédő rostéllyal, illetve a zajt kizáró fültokkal ellátott védősisakokat, a vízből mentéskor szükséges motorcsónak szállítására 2,7 tonna teherbírású, dupla tengelyes utánfutót, a területi kommunikációhoz két kézi rádiókészüléket, a nemzetközi bevethetőségükre tekintettel NATO-szabványnak megfelelő szállítóládákat.

Motorcsónak szállításához 2,7 tonna teherbírású utánfutót is beszereztek
Fotó: Arany Gábor

Az egyesület 40 tagjából 25 nemzeti, és közülük 15 nemzetközi minősítést is szerzett, tehát a világ bármely pontján katasztrófától sújtott településeken képesek önállóan és önellátó módon kutató-mentő feladatokat ellátni nonstop hét napon keresztül. Azaz felkutatni, kimenteni, ellátni a romok alatt rekedt áldozatokat.

Komoly segítség

Az elnök hozzátette, a NEA mobilitás és alkalmazkodás kollégiumánál nyert 250 ezer forint támogatásból egyebek mellett a két személykereső belga juhászkutya, Rolex és Doxa kiképzését, illetve ez évi minősítő vizsgáját finanszírozzák. A kutyák gazdája, kiképzője, Varga György elmondta, tanpályát alakítanak ki a trenírozásra, ahol kutyákkal foglalkozni kívánó fia­talok is megszerezhetik az alapképzettséget. Ők később személykeresésre csoportosan is bevethetők lesznek, és utánpótlást jelenthetnek az egyesület számára.

Egri Gyula hangsúlyozta, az egyesület eltűnt személyek keresésében komoly segítséget tud nyújtani a rendőrségnek, különösen, hogy eddig más megyéből kellett kutyát hozni a kutatásokhoz.

A megyei védelmi bizottság is támogatja anyagilag az egyesületet, hogy a jogszabályi feltételeknek meg tudjanak felelni, erről dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott, a bizottság elnöke szólt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában