állítólag lenyűgözte Adolf Hitlert

2019.11.24. 11:30

Tudtad, hogy zalai származású volt a hajával reklámhadjáratot indító Csillag Anna?

„Én, Csillag Anna, 185 cm hosszú óriási Loreley-hajammal, melyet az általam feltalált kenőcs 14 havi használata után nyertem…” – az elsöprő hirdetési kampány és szállóigévé vált szlogenje több évtizeden át vezette páratlan sikerre a hajnövesztő szert kínáló „Csillag Anna és Társa” céget az egész Monarchiában és azon is túl az 1880-as évektől kezdve.

Simon Beáta

Csillag Annáról először a lipcsei Illustrirte Zeitung hasábjain jelent meg kép és cikk 1883-ban

Fotó: Illustrirte Zeitung, 1883.

A szép magyar név akkoriban itthon és külföldön is bekerült minden újságba, kalendáriumba, füzetes regények borítójára. De ki volt a csodapomádénak nevet adó hús-vér hölgy, és mi a legendák által elhomályosított valódi története?

Zalaegerszegen, a Csácsi (ma Berzsenyi) utcában született Altstädter Mór kereskedő Anna nevű leánya 1852-ben. 18 évesen feleségül ment a pápai Csillag Samuhoz, a pár Pesten kereste anyagi gondok között a boldogulást. Mikor egyszer hazalátogatott szülővárosába, a sápadt és erős fejfájásra panaszkodó fiatalasszonynak régi dajkája saját főzetű kenőcsöt adott, hogy azzal kenegesse a fejbőrét. A balzsam nemcsak a fejfájását fújta el, hanem rohamosan nőni kezdett a haja is tőle: 14 hónap alatt földig ért, hamvasszőke színe aranysárgára változott. A főzet titkát megismerve már maga is el tudta azt készíteni. Értékes hajkoronáját Pesten le is fotografáltatta.

Csillag Annáról először a lipcsei Illustrirte Zeitung hasábjain jelent meg kép és cikk 1883-ban Fotó: Illustrirte Zeitung, 1883.

Mikor meglátott egy óriást ábrázoló plakátot, akit pénzért mutogattak az állatkertben, az az ötlete támadt, hogy talán az ő csodás haját is lehetne mutogatni. El is küldte férjét az impresszárióhoz a fényképével, aki rögtön külföldi turnéra szerződtette. Magyaros ruhát varratott Annának a színházi szabónál, a későbbi reklámképek is ebben az öltözetben ábrázolják. 1883 nyarán a lipcsei állatkertben léptek fel. „Elöl ment az óriás, azután én karonfogva a direktorral, utánunk a férjem, azután egy szolga. Vigyázni kellett, nehogy valaki levágja a hajamat.” A lipcsei Illustrirte Zeitungban megjelent egy róla készült rajz és cikk, melyben megemlítik, hogy Zala megyéből származik. A német nagyvárosokat bejáró turnét követően Bécsbe utazott testvéréhez, Altstädter Bernáthoz, aki elindította a szabadalmaztatási eljárást, így 1884-ben a kenőcsöt is elkezdték értékesíteni. Az 1880-as évek hirdetéseiben még a pesti Király u. 26. szerepel központként, az első vidéki fiókraktár Altstädter Mór egerszegi kereskedése volt.

1885 májusában a Vigadóban tartott jótékonysági bálon Csillag Anna saját magáról mintázott miniatűr szobrocskákat árult. Emberek húzta reklámkocsija járta az utcákat, sárga táblájáról rikított az „Én, Csillag Anna…” felirat.

A hirdetés képe és szövege jól felismerhető és viszonylag egységes volt
Fotó: Vasárnapi Újság, 1887

A bécsi székhelyet 1894-ben jegyezték be a cégnyilvántartásba, ekkortól már a hirdetésekben is ez a cím szerepel. A Mo­nar­chián belüli fióktelepeken kívül egy illatszergyár is működött Berlinben. Anna 1899-ben kilépett a bécsi vállalkozásból, melyet testvére, Bernát vezetett 1925-ben bekövetkezett haláláig.

A Monarchia összes nyelvén megjelent a hirdetés, sőt még az Orosz Birodalom távoli területeire is eljutott. Az orenburgi sajtó például kazah nyelven, arab írással reklámozta a kenőcsöt.

A hirdetés képe és szövege jól felismerhető és viszonylag egységes volt. A képen sudár fiatal nő földet seprő, kibontott hajjal, kezében három­ágú virággal áll. A szövegben maga Csillag Anna mesélte el történetét, mindig a következő szavakkal kezdve: „Én, Csillag Anna…” Azt írja le, hogy egy általa kifejlesztett pomádé segítségével sikerült 185 centiméter hosszú hajat növesztenie. A kenőcs segít a férfiaknak is a lenyűgöző szakáll és bajusz elérésében, megakadályozza a kopaszodást, javítja a fejbőr egészségi állapotát. Sokszor az alapszöveg kiegészül egy párbeszédes elbeszéléssel, melyben Anna egy „polgárnővel” találkozik, aki kikérdezi betegségéről, és meggyógyítja titkos összetevőjű balzsamával. Lorelei, a Heinrich Heine verséből ismert rajnai sellő említése is fokozta az Anna személyét körüllengő legendai homályt. A kulturális jellemzőket figyelembe véve Ruszalka vízi nimfa foglalta el Lorelei helyét a lengyel nyelvű hirdetésekben.

A bécsi cég levélfejléce 1927-ből
Fotó: www.oeaw.ac.at

A szöveget kibővítették köszönőlevelekkel azt a benyomást keltve, hogy ügyfeleik között hercegnők, grófnők is vannak. „Batthány B. grófnő”, kinek lakhelye „Kustyán (Zala-Szt.-László)”, 1886-ban kért „2 köcsöggel a már eddigelé is küldött hajnövesztő-kenőcséből”. Állítólag Erzsébet királyné a bécsi üzletből szerezte be a hajápoló szert udvarhölgye, Ferenczy Ida révén.

Az első világháború utáni gazdasági válság és a bubifrizurák divatja megtépázta a szer népszerűségét. A hirdetési kampány lecsendesült, Párizsban és Londonban mégis új üzletek nyíltak. 1927-ben a bécsi cég csődbe jutott, a Kohlmarkt bevásárlóutcai üvegpavilonban azonban tovább folyt a munka. Az 1930-as években Sanghajban, New Yorkban, Oslóban is ismerték a Csillag Anna nevet. Az 1939 elején „árjásított” bécsi gyárat Franz Wildhalm vezette Diagnosztikai Hajvizsgáló Intézet és Laboratórium néven, aki 1951-ben az Altstädter-örökösökkel rendezte a tulajdonjogot. A társaság 1982 májusában szűnt meg végleg.

Csillag Anna 1916 körül vonult vissza szülővárosába, a Berzsenyi utcában lakott nővérénél. Férjétől huszonegy év után vált el, mert Csillag Samu kártyára és lóversenyre szórta el a pénzt. 1934-ben a 82 éves asszony meglepő döntésre jutott, „Csillag Anna Zalaegerszeg” elnevezéssel bejegyeztette vállalkozását a helyi cégbíróságon, s mint a fennmaradt levelek bizonyítják, Debrecenből, Budapestről is kapott megrendeléseket.

Az első világháború előtti nemzedék tagjai számára Csillag Anna hirdetése hozzátartozott a korszakhoz. Szépirodalmi, képzőművészeti művek utalnak rá, többek között Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula írásaiban is szerepel. Mitikus hősnővé vált alakja különösen a lengyel írók képzeletét ragadta meg: Józef Wittlin versében a Monarchiában élő népek harmonikus együttélésének védőszentjévé nőtt. Bruno Schulz hozzájárult az Anna származását mai napig övező bizonytalansághoz, hiszen novellájában a morvaországi Karlovicébe tette születése helyét.

Adolf Hitlert állítólag lenyűgözte Csillag Anna reklámhadjárata. Magáévá tette azt a meg­győződést, hogy a propagandát addig kell folytatni, míg „hitté nem válik, s amíg az emberek már nem tudják megkülönböztetni a képzeletet a valóságtól”.

Csillag Anna, vagyis özvegy Csillag Samuné, született Alts­tädter Anna 1940. január 5-én, 87 éves korában halt meg Zalaegerszegen, akiről akkor már kevesen tudták, hogy élő reklámja volt a róla elnevezett világhírű csodapomádénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában