Akiket a műszaki világ vonz

2019.01.18. 11:30

Tudta? Robotprogramozás is tanulható a mechatronikai mérnöki szakon

Nyílt napot tartottak csütörtökön a Pannon Egyetem zalaegerszegi mechatronikai szakán, hogy a pályaválasztás előtt álló fiataloknak bemutassák a képzési kínálatot.

Szabó Judit

A robotprogramozás oktatásához használt ipari robotot mutatja be Decsi Péter tanszéki mérnök (jobbra) az érdeklődő fiataloknak Fotó: Katona Tibor

Gépészet, elektronika és informatika

Az érdeklődőket dr. Vadvári Tibor alpolgármester köszöntötte, aki elmondta, a mérnökképzés a legfiatalabb a város felsőoktatási palettáján. Gépészmérnökképzésnek indult, kifejezetten a vállalkozások igénye alapján, majd szintén a gazdasági környezet igényeihez igazodva átalakult a gépészet, az elektronika és az informatika tudományágát is magában foglaló mechatronikai képzéssé. A szakon diplomát szerzők száz százaléka el tud helyezkedni.

Az eddig végzettek mechatronikai mérnökként, fejlesztőmérnökként, karbantartási vezetőként, technológusként vagy épp automatizálási csoportvezetőként dolgoznak. Dr. Vadvári Tibor hangsúlyozta, az önkormányzat a felsőoktatási alapítványán keresztül és ösztöndíjjal is támogatja a mérnökképzést, a második félévtől minden zalaegerszegi hallgató minimum havi ötezer forintot kap, de számos más ösztöndíj-lehetőség (tanulmányi, kutatási, szociális stb.) is rendelkezésre áll. A képzés iránt érdeklődők figyelmébe ajánlotta még a diákságnak szóló, a város által támogatott rendezvényeket, a másik két felsőoktatási intézménnyel közös programokat.

A robotprogramozás oktatásához használt ipari robotot mutatja be Decsi Péter tanszéki mérnök (jobbra)
az érdeklődő fiataloknak Fotó: Katona Tibor

Sok hallgató a járműipari tesztpályához kapcsolódó szakdolgozatot ír

Dr. Vadvári Tibor kitért arra is, hogy 2012-ben az országban először a zalaegerszegi mérnökképzésben és Kecskeméten indult duális képzés. Akik ezt választják, a képzés idejének felét a cégeknél, a gyakorlati képzőhelyen töltik, és bért kapnak a munkájukért. Jellemzően diplomásként is annál a cégnél maradnak, ahol a gyakorlatuk volt. A duális képzés részleteit dr. Utasi Anett, a Pannon Egyetem Duális Képzési Központjának vezetője ismertette. Dr. Horváth Krisztián docens, a Pannon Egyetem oktatási dékánhelyettese köszöntőjében arra is kitért, hogy az egyetemükön végzettek fizetése kiemelkedő az országban. Dr. Szalai István, a Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet igazgatója elmondta, mit tanulnak náluk a hallgatók a hét félév során, és kiemelte: bevonják őket a kutatási projektjeikbe.

– Pályázatot nyertünk például a gépjárművek rezgéseinek tanulmányozására. Az elektromos járművek felé nyitunk, és megfelelő akkumulátort készítünk, ami viszszanyeri a jármű mechanikai rezgéseiből származó energiát – mondta az igazgató, s hozzátette: nemrég nyertek pályázatot egy multinacionális céggel közösen önjáró robotok fejlesztésére, de intelligens anyagok ipari alkalmazásával és 3D-s nyomtatási módszerekkel is foglalkoznak. A zalaegerszegi járműipari tesztpálya lehetőségeit sem szeretnék kihagyni – hangsúlyozta dr. Szalai István a nyílt napon. Elmondta, sok hallgatójuk ahhoz kapcsolódó szakdolgozatot ír, s a próbapálya – sok zalaegerszegi nagyvállalathoz hasonlóan – a duális képzésben is partnerük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában