Borverseny

2019.04.03. 07:00

Tudja melyek botfa kimagaslóan jó borai?

A várost délkeletről ölelő Avas-hegy, Rózsáshegy, Fehérhegy és a botfai Öreghegy tavalyi borait szombaton a Botfa Városrészi Polgárőr Egyesület borversenyén minősítette a szakértő zsűri.

Fincza Zsuzsa

Botfa versengő amatőr borászai a zsűrivel, Gecse Péter alpolgármesterrel és az oklevelekkel Fotó: A szerző

– Hagyomány, hogy civil szervezetünk megteremti a lehetőséget arra, hogy a környék szőlősgazdái megismerjék boraikról a szakemberek véleményét. Készülnek is rá, igyekeznek betartani az előző években kapott jó tanácsokat, így mindig jobb italokat tehetnek a zsűri asztalára – fogalmazott Németh Péter, a szervező egyesület elnöke.

S persze egyúttal versengenek, talán kicsit dicsekednek is, az okleveleket közszemlére teszik a borospincék falán, szóval mondhatni: a bírálat jobb munkára, nagyobb odafigyelésre inspirálja az amatőr borászokat. Az idei megmérettetésre 46 mintát tettek a zsűri asztalára a városrész közösségi házában. A végén itt-ott volt egy kis „műmorgás”, hogy szigorúak voltak az ítészek, s ugyanaz a bor pár hete máshol jobb bizonyítványt kapott, de a bírálók úgy döntöttek: szóvá teszik mindazokat az apró hibákat, amiket a gazda nagyobb odafigyeléssel elkerülhet – elvégre a tanulás is célja a rendezvénynek.

Botfa versengő amatőr borászai a zsűrivel, Gecse Péter alpolgármesterrel és az oklevelekkel Fotó: A szerző

– Mi magunk is okulunk a borversenyeken – ismerte el Rába Szilárd borász, a zsűri elnöke. – Találkozunk például olyan borhibákkal, amik megmutatják, hogy bizonyos hiányosságok, rossz módszerek hova vezethetnek. Nos, a botfai borok között egyetlen „rossz” ital sem volt, sőt, a fajtaborok kimagaslóan jó átlagot értek el. A vegyes fehérborok között viszont akadt, amelyik lehetett volna jobb is, ha tudatosabban választják ki hozzá a szőlőfajtákat. Persze nem minden a gazda bűne, hiszen az időjárás kiszámíthatatlansága miatt a szőlészet, a borkészítés örök kihívás. A leggyakoribb hiba a szüret időpontjának rossz megválasztása, a nem teljesen érett szőlőben nem fejlődik ki az ízek, a savak harmonikus aránya, de a túlérett gyümölcsben is megbomolhat az egyensúly. Résen kell lenni, hogy a szüretre a legjobb időpontot válassza ki a gazda, hiszen még a tőkén belül sem egyforma a fürtök érettsége. Főleg, ha telhetetlen a tulaj és „rámetsz” a szőlőre, mondván: hadd teremjen, így túlterheli a tőkét, és az nem tudja rendesen kinevelni a túl sok fürtöt, amiből egy tőkén a 8-10 az ideális.

A „Botfa fehérbora” minősítést elért olaszrizling előtt a hivatásos borász is megemelte a kalapját, mondván, híres borvidékeken és borászatokban is megállná a helyét. A gazda, Olasz Tibor a Rózsáshegyen saját kezűleg ültetett tőkékről szüretelte hozzá a szőlőt, s a bor kezelésére is nagy gondot fordított. A „Botfa vörösbora” megtisztelő cím Simon László­nak jutott, aki Othello szőlőből – 80 éves tőkével is büszkélkedhet – készítette a jeles nedűt. A 28 vörösborból 7 ért el arany, 14 ezüst fokozatot, a 4 rozénak a fele lett arany, a 13 vörösborból 2 arany, 6 ezüst érmet kapott, a ringbe szállt meggybort ezüst „medállal” jutalmazták, de a bronz fokozattal és az oklevéllel sem kell szégyenkeznie a gazdáknak.

A rendezvényt a Botfai Citera­zenekar és az Őszirózsa Népdalkör műsora színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában