Szakmabemutatók

2018.11.23. 17:36

Továbbtanulás előtt állsz? – A zalaegerszegi pályaválasztási kiállítás segít a döntésben

Egyöntetű a vélemény, miszerint napjainkban a szakmaiság, a valódi szakemberek kincset érnek. Több területre is a munkaerőhiány a jellemző. Ezt a problémás állapotot pedig nem mással, mint igazi szakember képzésével lehet a jövőben áthidalni.

Ujvári Klaudia

A pályaválasztási kiállításnak éppen ebben rejlik a legfőbb szerepe. A nagy döntés előtt álló diákokat a csütörtökön kezdődött három napos, a Zala Megyei Kormányhivatal által szervezett Pályaválasztási Kiállítás és Szakbemutató várja. Az Apáczai Csere János Művelődési Központ épületében megrendezett eseményen az általános iskolások maguk is kipróbálhatják a felvonultatott szakmák munkafolyamatait, betekintést nyerhetnek leendő mesterségük fortélyaiba.

A művészeti pályázat eredményei

A rendezvényen a szakképző iskolák huszonhárom szakmacsoportban képviseltették magukat a standoknál. A megnyitó alkalmával a Szakmák és mesterségek világa című művészeti pályázat eredményhirdetését is megtartották. A díjakat rajz kategóriában dr. Árok Krisztina, a Zala Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezetője, Vigh László országgyűlési képviselő és Tolvaj Márta, Zalaegerszeg alpolgármestere közösen adta át a felső tagozatos diákoknak:

3. hely – Kámán Fruzsina 5. osztály Ady Endre Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

3. hely – Csóbor Kata 5. osztály Zalaegerszegi Montessori Általános Iskola

3. hely – Németh Anna 6. osztály Zalalövői Általános Iskola és Alapfokú művészeti iskola

2. hely – Dancs Barbara 7. o. Petőfi Sándor és Dózsa György Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola

2. hely – Kaszás Kitti 8. osztály Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Lenti

2. hely – Horváth Dániel 5. osztály Ady Endre Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

1. hely – Pais Janka 8. osztály Gárdonyi Géza és Szegi Suli Általános Iskola

1. hely – Lukács Hanna 8. osztály Vörösmarty Mihály Általános Iskola, Lenti

Különdíj: 6/B és 7/D osztályok által készített mű Ady Endre Általános Iskola Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola

Csak a kreativitás szabhat határokat

Csiszár Zsoltné, a zalaegerszegi Báthory István Szakképző Iskola tanára a pék szakma jelenlegi helyzetét fémjelezte.

Fotó: Ujvári Klaudia

-Nagyon nagy hiányszakma, függetlenül attól, hogy hivatalosan nem az. Viszonylag kevés a jelentkező, ez abból adódik, hogy nem egyszerű szakképesítés. Teljesen más bioritmusban kell élniük, nem beszélve a fizikai megterhelésről. Ennek ellenére viszont roppant kreatív. A pék az örömét abban lelheti, hogy a vendég azonnal tudja élvezni a munka gyümölcsét – tette hozzá Csiszár Zsoltné, majd kitért a pályaválasztási kiállítás hatására.

-Igazából itt már nagyjából elképzelésekkel jönnek a fiatalok, minden szakmáról elmondható. Kicsit bizonytalan, itt még néhány információt összeszed, kipróbálja és nagyjából eldönti, hogy mit szeretne csinálni. Biztos, hogy sokat segít, mert az adott iskola tanulóival is beszélhet, ezáltal sokkal közvetlenebb az élmény. Jók ezek a rendezvények, nemcsak a pályaválasztási kiállítás, hanem a pályaorientációs rendezvények is.

A Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola villamosipar és elektronika szakán tanuló Nyakas János Alex is a kreativitást jelölte meg elsődleges szempontnak arra a kérdésre irányulva, hogy miért döntött e szak mellett.

-Mostanában a fiatalok körében egyre keresettebb ez a szakma. Egyáltalán nem mondható telítettnek. Kifejezhetem a kreativitásomat, ami határtalan. Azt írok a programra, amit szeretnék, és azt építek meg, amit akarok. Bármit létre lehet hozni, amit csak szeretnénk. Fejlett a technológia, minden adott. A képzés is remek, folyamatosan járunk versenyekre. Nincsenek határok.

Fotó: Ujvári Klaudia

A képen látható „fapados makett” átalakított verziója nemsokára a ZalaZone-on lesz látható, ugyanis parkolóhely fejlesztéssel is foglalkoznak a diákok, LED csíkokkal fogják jelezni a szabad parkolóhelyeket. Tervben van önvezető autó építése is.

Fotó: Ujvári Klaudia

A Széchenyi István Szakgimnázium és Szakközépiskola építőipari ágazatától Major Márk és Horváth Dániel osztotta meg tapasztalatait.

-Szerintünk jól fizető szakma, kevesen művelik, ugyanis a legtöbbjük kiöregedett már. Az egyik héten suli, a következőn héten gyakorlat vár ránk. Szinte mindig külső helyszínen, rendes építkezéseken veszünk részt. Ebben látjuk a jövőt, biztos a boldogulás. Jó érzéssel tölt el minket, ha elkészül egy munkánk és jó látni, hogy az maranadó. Összességében amilyen nehéz, olyannyira megfizető ez a munka.

Fotó: Ujvári Klaudia

Hol fogsz továbbtanulni?

A kérdés, melyet kismilliószor hallanak az érintett tanulók. Feltettük hát újra!

Sándort egyértelműen a rendészet foglalkoztatta. Gyermekkori vágya az egyenruha. Ő biztosan tudja, hogy hol látja magát 10 év múlva.

Boglárka már kevésbé volt magabiztos. A pedagógia mellett a közgazdaságtan és, mint a legtöbb lányt, a fodrászat is foglalkoztatja. Számára még kérdéses a sorrend megjelölése.

Arnold az informatika felé kacsintgat, de szeretné magát bebiztosítani és egy technikusi szakot is kilátásba helyezett.

A továbbtanulásukhoz sok sikert kívánunk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában