15 százalékos növekmény

2019.02.19. 07:00

Történelmi sikert könyvelhet el a zalakarosi turizmus

A közelmúltban látott napvilágot a KSH éves turizmusstatisztikai összesítése, amelyből kiderül, hogy a dél-zalai fürdőváros turizmusa újabb rekordokat döntött meg.

Pásztor András

A külföldi turisták mellett már a belföldi vendégek száma is számottevő Zalakaroson, ami a fürdőnek is köszönhető

Fotó: ZH Archívum

Mint az az összesítésben olvasható: Zalakaros 638 069 kereskedelmi vendégéjszakát realizált 2018-ban, ez 15 százalékos növekmény az előző évhez viszonyítva, ami mind az országos (103,84 százalék), mind a régiós (101,60 százalék) növekedési mérték sokszorosa. Zalakaros ezzel a kiemelkedő eredménnyel az egyik legnépszerűbb település volt a Balaton régióban 2018-ban a belföldi vendégek körében, megelőzve ezzel a legnagyobb régiós turisztikai szereplőket.

A kiemelkedő eredmény a Zalakarosi Fürdőnek is köszönhető. Fotó: ZH Archívum

– Összesített vendég­éj­szaka­számban is feljutottunk a dobogóra: Hévíz és Balatonfüred után a harmadik legnépszerűbb település lettünk 2018-ban a Balatonnál – mondta Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere.

Mélyebben vizsgálva a KSH-adatokat az is kiderül, hogy ezek a számok további rekordokat generáltak.

Az aktív kikapcsolódás kedvelői jól érzik magukat Zalakaroson
Fotó: ZH Archívum

– A zalakarosi növekedés 2018-ban a legnagyobb intenzitású növekedés mind a top 5 balatoni települést, mind a top 5 termálfürdős települést tekintve – folytatta Czirákiné Pakulár Judit turizmusért felelős alpolgármester. – Szintén egyedülálló teljesítmény, hogy mind a stratégiai, mind a feltörekvő külpiacokon növekedést tudtunk realizálni, ez 12 százalékos növekményt jelent külföldi vendégéjszakákban számszerűsítve. Külön érdemes kiemelni, hogy a német nyelvterületről realizálódó vendégéjszakaszámok csökkenését 2018-ban közös munkával sikerült növekedésbe fordítanunk. Ezt a kiemelkedő eredményt egyedül Zalakaros tudta produkálni a régióban.

A Tour de Zalakaros egyre népszerűbb kerékpáros program
Fotó: ZH Archívum

– Ezek az eredmények elsősorban Zalakaros páratlan kínálatának, a négy évszakos családi fürdőnknek és szállodáinknak köszönhető, valamint annak a közösen befektetett munkának, amelyben a turisztikai szereplőkkel összehangolt, adatvezérelt, integrált városmarketing-­te­vékenységet tudunk meg­valósítani – jelezte Kovács Szabolcs, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki hozzátette: idén sem dőlnek hátra, a „Zalakaros Go Bike” kampányuk mellett elindítják „Csak egy pillanat!” elnevezésű, Európában is egyedülálló programjukat, amelynek keretében márciustól díjmentes vércukormérést vehetnek igénybe a Zalakarosi fürdő vendégei, ugyanakkor a zalakarosi szállóvendégeket és a helyben élő családokat is bevonják a programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában