Magyar falu program

2019.11.22. 10:00

Több zalai településen új járműveket vásárolhatnak a falugondnoki szolgálatok

Közel 300 település és köztük mintegy kéttucatnyi zalai község szerepelt sikeresen a Magyar falu program falu- és tanyagondnoki hálózatokat támogató pályázatán. Az érintett önkormányzatok falugondnoki járműveket vásárolhatnak az elnyert támogatásokból.

Gyuricza Ferenc

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatójából kiderül: a falugondnoki hálózatok támogatására eredetileg 2,5 milliárd forint állt rendelkezésre, de ezt az összeget 4,2 milliárdra emelte a kormány, így a támogatottak köre országszerte mintegy 400 településsel bővülhet.

Falugondnoki szolgálat létesítésére és működtetésére eddig csak a 600 főnél kisebb lélekszámú települések kaphattak állami támogatást, ez jövőre kiterjed a 800 fő alatti, 2022-től pedig az 1000 fő alatti településekre is.

A mostani pályázat – melynek során országosan 278 nyertest hirdettek – új járművek beszerzésére, illetve a már meglévőek cseréjére egyaránt lehetőséget biztosított. Zalából információink szerint Bánokszentgyörgy, Belezna, Csatár, Eszteregnye, Esztergályhorváti, Gétye, Gyűrűs, Kisbucsa, Kisrécse, Németfalu, Nova, Orosztony, Pölöskefő, Pötréte, Resznek, Surd, Vállus, Vindornyafok, Zalacséb, Zalaigrice és Zalaszántó van a nyertesek közt. Az elnyert összegek településenként változnak, de általában 13–15 millió forintos nagyságrendűek. A lecserélt, de még működőképes járműveket – összesen 71 darabot – határon túli magyar közösségek, egyházak kapják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában