Műanyag és fém egyben

2019.01.15. 10:00

Több PET-palack fér el így a hulladékgyűjtő szigeteken Zalaegerszegen

Már nemcsak a családi házaknál, hanem a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken is egyben gyűjtik a műanyagot a fémhulladékkal.

Szabó Judit

Eddig külön konténerbe kellett dobni a műanyagot és a fémet a szigeteken, de egyre szembetűnőbbé vált, hogy a műanyagos edények nem elegendők a szelektív hulladék befogadására. Túlságosan gyorsan megteltek pillepalackokkal. A szigetek környékén gyakran felhalmozódott a hulladék, előfordult, hogy csak letették melléjük a palackokat, ami lavinát indított: egyre több – akár kommunális – szemét gyűlt az edények köré.

Horváth Zsolt, a Zalai Közszolgáltató Nonprofit Kft. hulladékgazdálkodási vezetője elmondta: évente 10 százalékkal nő a szelektíven gyűjtött PET-palackok mennyisége, ezért lépni kellett.

Mivel a szelektív szigeteken a fémhulladék befogadására szolgáló edények a tapasztalatok szerint általában nem teltek meg a kiürítésükig, és a válogató csarnokban a fémleválasztó berendezéssel könnyen el tudják különíteni a fémet a műanyagtól, a szolgáltató úgy döntött, hogy a két frakciót a jövőben egyben gyűjti majd. Így jelentősen megnőtt a kapacitás a műanyag gyűjtésére. Továbbra is előfordul ugyanakkor, hogy tendenciózusan szemét halmozódik fel egy-egy sziget környékén. Ilyen volt a Kossuth u. 32- 34.-nél álló, és a Bazitán lévő gyűjtőpont. Mindkettőt felszámolta a napokban a szolgáltató a folyamatos szabálytalan használat miatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában