Új eszközök

2018.01.04. 11:00

Több millió forintos támogatás kaptak a zalai önkéntes tűzoltó egyesületek

Több millió forint értékű eszközt adtak át a megyeszékhely környékén működő önkéntes tűzoltó egyesületeknek szerdán az egerszegi tűzoltó parancsnokságon.

Arany Gábor

Civilek nélkül a magyar társadalom nem lenne működőképes, ezt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos fogalmazta meg az átadás alkalmából tartott beszédében. Külön tisztelet és köszönet illeti mindazokat az önkéntes tűzoltókat, akik szabadidejüket áldozva gondoskodnak mások biztonságáról, jelentette ki.

A képviselő utalt rá, hogy a kormány növekvő mértékű támogatást biztosít az önkéntes tűzoltó egyesületek felszerelésének fejlesztésére és a kiképzés javítására. E célra ebben az évben már közel 700 millió forint áll majd rendelkezésre. A központi költségvetés pedig tavaly hatszázmillió forinttal támogatta az önkéntes tűzoltó egyesületeket és mentőszervezeteket. Országosan 602 egyesület és közel 200 önkéntes mentőcsoport kapott pályázati támogatást.

Kulcsár Balázs és Horváth Péter (jobbra) mutatja be a Zala Különleges Mentők pályázaton nyert új eszközét Fotó: Katona Tibor
A bajánsenyei önkéntes tűzoltók képviseletében Pongrácz Zsolt vette át a pályázaton elnyert eszközöket. Képünkön Vigh László bontófejszét ad át neki, középen Egri Gyula Fotó: Katona Tibor

Ezt tűzoltóeszközök és felszerelések beszerzéséhez, működési költségek finanszírozására, műszaki-technikai, védőruházattal való ellátásra, valamint a tagok oktatására és vizsgáztatására használhatják fel. Szerdán a katasztrófavédelmi igazgatósággal együttműködési szerződést kötött és a pályázaton sikerrel szerepelt nyolc egyesület, valamint a Zala Különleges Mentők vehettek át 4,7 millió forint értékű támogatást.

A nemzetközi minősítésű zalások például alpintechnikai eszközzel, búvárfelszereléssel gazdagodtak, nyelvi képzést finanszíroztak. A zalaszentiváni egyesület pedig a tűzoltószertár építéséhez kapott egymillió forintot. Mint Egri Gyula tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató elmondta, az egyesületek tavaly 32 bevetésen vettek részt, tűzoltásban és műszaki mentésben. Az átadáskor adott tájékoztató felidézte, a tűzvédelmi törvény 2013. novemberi módosítása megteremtette az önkéntes tűzoltó egyesületek önálló beavatkozásának lehetőségét.

Napjainkban az országban 46 egyesület ad állandó készenlétet és önállóan, elsődleges beavatkozó egységként vonul ki tűzoltásra, műszaki mentésre. A megyeszékhely térségében a zalaszentiváni és a kemendollári egyesület vált alkalmassá az önálló beavatkozásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában