a negyedik tanévben is népszerű

2019.02.22. 07:00

Telt házas félévnyitót tartottak a zalaegerszegi Szenior Akadémián

Követendő példa más települések számára is a zalai megyeszékhelyen már negyedik tanévében járó Szenior Akadémia, amelynek tavaszi félévnyitóját csütörtökön tartották.

Arany Gábor

Az első sorban Sebőkné Németh Ilona (jobbra) és Horváth Béláné

Fotó: Katona Tibor

Példamutató aktivitás

A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Karának nagy­előadója megtelt, amit látva dr. Gubán Miklós dékán úgy fogalmazott, a fiatal hallgatók számára is példamutató ez az aktivitás. Sokan a kezdetektől hallgatói az akadémiának, közéjük tartozik Sebőkné Németh Ilona és Horváth Béláné. Mint elmondták, az első tanév óta minden félévben beiratkoztak, és szinte egyetlen előadást sem hagytak ki, így már törzshelyük van a teremben az első sorban. Eddig csak jó tapasztalatokat szereztek, rengeteg érdekes és a mindennapokban is hasznos ismerettel gazdagodtak, s elárulták, nyugdíjazásuk előtt a közigazgatásban, illetve a rendőrségen dolgoztak.

Pácsonyi Imre, a megyei idősügyi tanács elnöke köszöntőjében kitért rá: az évek óta tapasztalt töretlen érdeklődést látva minden település számára követendő lehet az időseket hasznos ismeretekkel gazdagító Szenior Akadémia példája. Lambertné Katona Mónika, a gazdálkodási kar kiemelt projektek igazgatója bevezetőjében arról is szólt, hogy a városi önkormányzat az egyetemi karral közösen 2,6 millió forinttal támogatta a programot. Az igazgató egyben felolvasta Balaicz Zoltán polgármester köszöntőjét, aki egyéb elfoglaltsága miatt ezúttal nem tudott részt venni a megnyitón.

Az első sorban Sebőkné Németh Ilona (jobbra) és Horváth Béláné Fotó: Katona Tibor

Új élmények

A tavaszi félév első előadója, Borsós Zoltán a fizikai, szellemi, érzelmi, lelki energia megőrzéséhez adott tanácsokat. Az üzleti szférában ténykedő szervezetfejlesztő szakember érdeklődésünkre úgy fogalmazott, az energiák megőrzése hozzájárul a minőségi élethez. Időskorban is szükség van célokra, nem azon kell keseregni, ami elmúlt, mert mindig lesznek új élmények. Alapvető az aktivitás fenntartása, azaz merjenek élni, tanácsolta.

A későbbiekben dr. Szabó József mentális és egészségfejlesztő terapeuta az időskori stresszről és a stressz kezeléséről szólt.

A foglalkozások kéthetente követik egymást. Téma lesz a Naprendszer és az azon túli világ, az intelligens anyagok és alkalmazásuk. Láthatnak majd bűnmegelőzési témájú előadást a hallgatók, április 11-én pedig Leslie L. ­Lawrence író-Kelet-kutatóval találkozhatnak. Előadás szól majd a gazdálkodási kar kutatási témáiról, Zalaegerszeg középkori történetéről, valamint Kínáról is. Az akadémiai előadások mellett heti rendszerességgel tartanak különféle kurzusokat egyebek mellett angol és német nyelvből, egészségtanból, testnevelésből, európai uniós ismeretekből és számítástechnikából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában