Vetítőgép

2017.11.17. 17:11

Tekercseket, vetítőket, meséket nézhettek a kisiskolások

Régi vetítőgépekkel ismerkedhettek kisiskolások, és mesefilmeket is megnézhettek a keszthelyi székhelyű Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület jóvoltából.

Keszey Ágnes

Szávics Gyula mutatta be a vetítőgépet és működését, melyet érdeklődve figyeltek a Csány-Szendrey iskola kisdiákjai

Több mint ezer tekercs film – köztük sok mese – és közel száz analóg vetítő van a néhány éve megalakult Magyar Film- és Médiatörténeti Egyesület gyűjteményében. Fő céljuk egy múzeum létrehozása, de e terv megvalósulásáig is tesznek azért, hogy minél többen ismerkedjenek az eszközökkel és filmekkel. Ezért sorozatot indítottak: óvodákban, iskolákba látogatnak el.

Szávics Gyula mutatta be a vetítőgépet és működését, melyet érdeklődve figyeltek a Csány-Szendrey iskola kisdiákjai

– Bizonyára sokak kedvencei gyermekkorunkból a rajz-, játék-, báb- és kalandfilmek. Úgy gondoltuk, hogy az egyesület tulajdonában lévő filmeket osszuk meg a kis közönséggel: bemutatjuk nekik a régi, de izgalmas filmeket – mondta Szávics Gyula, az egyesület elnöke a sorozat első állomásán, a Csány-Szendrey iskola Deák utcai tagintézményében, ahol körülötte nyüzsögve, lelkesen nézegették a kisdiákok a régi, ma is működő eszközöket.

– Ezek a vetítőgépek az ötvenes, hatvanas évekből származnak, köztük van például a világ legkisebb minivetítője is – szólt a gyerekek számára egyik legérdekesebb és kézről kézre adott eszközről az egyesületi vezető. Távolabbi településekre és középiskolákba is ellátogatnak, a pápai mezőgazdasági szakiskolában például régi oktatófilmeket vetítenek majd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában