Ünnepség

2018.09.01. 19:50

Tanévnyitó a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karán

Szombaton délelőtt tartották meg a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon karán a tanévnyitó ünnepséget, melynek keretében a korábban itt végzett gazdászok rubin és gyémánt diplomát vehettek át.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A méltóságteljes eseményen részt vett, s köszöntötte az egybegyűlteket Gelencsér András rektor és Pácsonyi Imre a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke is.”A mai ünnepi alkalommal – az 1797-ben alapított Georgikon jogutódjaként – új tanévet kezdünk Európa legrégebbi mezőgazdasági felsőfokú oktatási intézményében. Az idei évben ünnepli a debreceni agrárképzés jogelődjének 150., és az óvári agrárképzés jogelődjének 200. évvel ezelőtti alapítását”, mondta ünnepi beszédében Polgár J. Péter, a Georgikon Kar dékánja. Mint jelezte, az alap felvételi eljárásban 299 főt vettek fel, míg a pótfelvételi keretében 29 fő, székelyudvarhelyi képzési helyen várhatóan 40 fő, a februárban induló keresztfélévben 57 MSc hallgató választotta a Georgikont. A Stipendium Hungaricum ösztöndíj adta lehetőségeket kihasználva 8 fős angol nyelvű növényorvos MSc hallgatói csoport érkezik Keszthelyre.” A szakirányú továbbképzési szakok hallgatói talajtani, precíziós gazdálkodási, növényvédelmi, szőlő-és borgazdasági szakokon kezdték meg tanulmányaikat a keresztfélévben, illetve jelentkeznek még az őszi félévre napjainkban is.

Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Új egyetemi polgárok és elődeik

Az elsőéveseket kézfogással avatták az egyetem polgáraivá, akik tanulmányi Keszthely szívesen fogadott lakosai lesznek. A dékán kiemelte, az „öreggazdászokat, akik sok-sok éves szolgálat után az elsőévesek színe előtt veszik át díszokleveleiket, Koruk szerint, s némelyikük talán valójában is, az új egyetemi polgárok nagyszülője, dédszülője is lehet. Mindegyikük hosszú, történelmi korszakokon átívelő életúttal mutat példát, amelynek egy közös pontja bizonyosan van: a Georgikon.

Gelencsér András rektor beszédében jelezte, a mindössze 18 esztendővel ezelőtti sikeres integrációval létrehozott Pannon Egyetem, melynek a nagy múltú Georgikon Kar az egyik tartóoszlopa, nemzetközi szinten jegyzett, rangos felsőoktatási intézmény. Az elért tudományos eredmények figyelembevételével készített nemzetközi rangsorban a hazai intézmények sorában évek óta stabilan a hetedik helyet foglaljuk el, közvetlenül a nagy tudományegyetemek és a Semmelweis Egyetem mögött. „Leendő diplomájuk értékét az Önök által befektetett munka és az alma mater hírnevének szorzata adja.”, mondta Gelencsér András az elsőéves hallgatóknak, akik a jogar előtt tették le az esküt.

A Balaton Színház színháztermének első soraiban helyet foglaló elődök 70, 60 és 50 év szolgálati időért vehettek át díszokleveleket, míg dr. Sárdi Katalin nyugalmazott egyetemi tanárnak pedagógus szolgálati emlékérmet adományoztak. A Bakonyi Károly-díjat ötödik alkalommal dr. Dublecz Károly egyetemi tanár nyerte el. Dr. Lukács Gábor egyetemi docens a Pannon Egyetem Pro Universitate Pannonica emlékérem nagyezüst fokozatát vehette át. Címzetes egyetemi tanári címet kapott dr. Pogány Miklós az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főmunkatársa. Tanulményi és bírkózó eredményeiért „jó tanuló- jó sportoló” díjat vehetett át Török Nándor mezőgazdasági mérnök alapképzés szakos hallgató. Harminc éves közalkalmazotti munkásságáért jubileumi oklevelet kapott dr. Alföldi Zoltán, dr. Kondorosy Előd egyetemi tanár.

Az ünnepség végén megnyitották a Georgikon 221. tanévét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában