Két részletben

2019.01.30. 09:00

Támogatásokban részesülnek a nemzetiségek Zalában

Zala megyében 42 roma, valamint 17 egyéb nemzetiségi önkormányzat kap működési támogatást az államtól a 2019-es esztendőre. A megítélt összeg a legtöbb esetben 520 ezer, illetve 1 millió 40 ezer forintot tesz ki, és két részletben érkezik majd meg az önkormányzatok számlájára.

Gyuricza Ferenc

A támogatás mértéke a jogosult nemzetiségek létszámával arányos. A 2019-es költségvetési törvény szerint ugyanis a nemzetiségi önkormányzatok működésére fordítható fajlagos összeg 520 ezer forint, ám ha a legutolsó népszámláláskor adatai alapján helyben az adott nemzetiséghez tartozók száma meghaladja az 50 főt, úgy az alapösszeg 200 százalékára, 1,04 millió forintra válik jogosulttá a települési nemzetiségi önkormányzat.

A támogatások mértékéről a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. adott tájékoztatást. A zalai roma nemzetiségi önkormányzatok közül 28 (Becsehely, Bocfölde, Csömödér, Esztergályhorváti, Galambok, Garabonc, Keszthely, Kistolmács, Lenti, Letenye, Lovászi, Murakeresztúr, Murarátka, Nagykanizsa, Nagyrada, Oltárc, Pusztamagyaród, Sármellék, Söjtör, Szentpéterúr, Szepetnek, Türje, Zajk, Zalacsány, Zalaegerszeg, Zalaszántó, Zalaszentgrót és Zalaszentjakab) jogosult a magasabb összegre, míg 13 község (Bánokszentgyörgy, Bókaháza, Dióskál, Iklódbördőce, Kerecseny, Kisgörbő, Lispeszentadorján, Pókaszepetk, Pölöske, Sormás, Zalabér, Zalavár és Zalavég) az alapjuttatásban részesül.

A megyei roma nemzetiségi önkormányzat ugyanakkor 2 millió 80 ezer forint működési támogatásra jogosult. Települési horvát nemzetiségi önkormányzat 11 működik Zalában (Becsehely, Fityeház, Letenye, Molnári, Murakeresztúr, Nagykanizsa, Petrivente, Semjénháza, Szepetnek, Tótszentmárton és Tótszerdahely), ezek mindegyike 1 millió 40 ezer forintra jogosult, akárcsak a nagykanizsai székhelyű megyei horvát nemzetiségi önkormányzat. A német nemzetiségi önkormányzatok közül a szintén nagykanizsai központú megyei, valamint a magyarszentmiklósi és a szepetneki a magasabb összeget, míg a fűzvölgyi és a hosszúvölgyi az alapjuttatást kapja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában