Segítség babának és mamának

2018.01.08. 08:00

Szoptatási nehézségek: Hogyan segíthet egy laktációs szaktanácsadó?

A szoptatásnak elvileg minden édesanya és baba életében gondtalan és boldog pillanatnak kellene lennie – azonban ez sajnos, nem mindig van így.

Horváth-Balogh Attila

Bedő-Miháczi Helga az úgynevezett DanCer-fogást mutatja, mellyel a gyenge izomtónusú babák biztosabban szoptathatók – ehhez hasonló elméleti és gyakorlati ismeretekkel tud szolgálni Fotó: Szakony Attila

A Szentpéterúron dolgozó nagykanizsai védőnő, Bedő-Miháczi Helga szerint egyre többször fordulnak hozzájuk az anyukák szoptatási nehézségeikkel. Általában azzal, hogy fájdalmas a ciciztetés, vagy nincs elegendő tejük. Ezek még viszonylag egyszerű kérdések, de vannak olyanok is, amelyekre gyakran még a védőnők sem tudják a pontos választ. Ilyenkor segíthet a laktációs szaktanácsadó – Helga az első ilyen végzettségű szakember a megyében.

– 2001-ben szereztem védőnői diplomát köztársasági ösztöndíjjal a Pécsi Tudományegyetem Szombathelyi Képzési Központjában – bocsátotta előre. – Azóta mindig vidéki körzetekben dolgoztam, 2015 óta Szentpéterúron vagyok védőnő. Itt még találkozom többgenerációs családokkal, ahol a kismamák a szülőktől, nagymamáktól tudnak segítséget kérni a gyermek gondozásában. Látnak szoptató anyákat, van idejük a gyermekek nevelésére, nem kell munkába visszasietni, bölcsődébe adni a piciket. És ez így helyes.

S hogy miért vágott bele a laktációs szaktanácsadói képzésbe? Mint mondta, saját gyermekei megszületése után szembesült azzal, hogy tanulmányai a szoptatás terén kevésnek bizonyultak, és amikor nehézségekbe ütközött, védőnőként sem tudott senkitől segítséget kérni.

Bedő-Miháczi Helga az úgynevezett DanCer-fogást mutatja, mellyel a gyenge izomtónusú babák biztosabban szoptathatók – ehhez hasonló elméleti és gyakorlati ismeretekkel tud szolgálni Fotó: Szakony Attila

– Ekkor kerültem először kapcsolatba a szoptatás népszerűsítését célul kitűző La Leche Ligával, ahol szakemberektől tudtam kérdezni. Mivel Zalában még nem volt képzett laktációs szaktanácsadó, így a személyes tanácsadás itt még nem létezett. Miután hallottam a képzésről, azt gondoltam, ezt a helyzetet orvosolni kell – magyarázta. – A laktációs tanácsadó korszerű ismeretekkel rendelkezik az anyatejes táplálásról és a képzés során a gyakorlati oktatásra is kellő figyelmet fordítottunk. Köztudott, hogy az újszülött táplálásának ideális módja a szoptatás, az anyatej összetétele ugyanis optimális a csecsemő fejlődéséhez – a táplálás ezen természetes módjának kizárólagosságát lehetőség szerint 6 hónapos korig tartjuk szükségesnek. Hiszen a csecsemő bélrendszere még születés után érik, fejlődik és kezdetben nem alkalmas szilárd táplálék emésztésére. A szoptatás egyébként a tápláló funkción túl nem csak a baba szervezetére van kedvező hatással, hanem – s ezt kutatások bizonyítják – csökkenti az anya kockázatát a későbbi csontritkulásra, cukorbetegségre, emlőrákra.

Fotó: Szakony Attila

Bedő-Miháczi Helga hozzátette: a 60-as, 70-es években szocializálódott anyák esetében még nem voltak ilyen korszerű ismeretek a szoptatásról. A pszichológiai kutatások a 90-es években indultak meg igazán, s bebizonyították, hogy az anyatej nem csupán táplálékot jelent, hanem a gyermek pszichés fejlődéséhez, az anya-gyermek kapcsolat kialakulásához is szorosan hozzájárul.

– A 60-as években hódítottak igazán teret a tápszergyártó cégek és azt hirdették, hogy előbb el lehet választani a babákat, vissza lehet állni a munkába – idézte fel a szakember. – Mára kiderült: ez egyáltalán nem igaz. Azt gondolom, az egészségügyi személyzet is az információk hiánya, illetve az ilyen fals információk miatt nem tartotta ezidáig fontosnak, hogy többet tudjon meg a hosszan tartó szoptatásról. Most már azonban azt látom: egyre nő az érdeklődés szakmai berkekben is az új ismeretek iránt.

A szaktanácsadó azt is elmondta: a családok otthonában történő személyes találkozás során tudja meg a legtöbbet a felmerülő nehézségekről. Ilyenkor megfigyelheti a szoptatást, a baba fejlődését, a mama pszichés állapotát, a környezete hozzáállását az anyatejes tápláláshoz és így tovább.

– Fontos ismeretekkel ellátni az anyákat, hogy magabiztosak legyenek a szoptatás terén – jelentette ki. – Például abban szoktak bizonytalanok lenni, hogy eleget szopik-e a baba? A babák fejlődésének a megítéléséhez a legjobb, ha az anya megfigyeli a székletes, illetve vizeletes pelenkák számát, és máris tudja a választ az előbbi kérdésre. Nagyon fontos a helyes mellre helyezés, ha nem így történik, az a kisebesedett mellbimbó leggyakoribb okozója. Sajnos, a túlterhelt kórházi személyzet nem biztos, hogy kellő figyelmet tud fordítani minden esetben e momentumra, ami pedig fontos lenne főleg első gyermeküket szülő anyák esetében, ahol még nincs szoptatási tapasztalat. Például erre is jó a laktációs szaktanácsadó, az elméleti ismereteken túl gyakorlati, praktikus tanácsokat is tudok adni – akár anyatej fejésével kapcsolatban, speciális ellátást igénylő újszülöttek esetében, vagy koraszülöttek szoptatásával kapcsolatban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában