avatás

2019.08.12. 07:00

Szobrot ajándékozott Iklódbördőcének az elszármazott Horváth Ottó

A településről elszármazott Horváth Ottó, Zalabaksa polgármestere által felajánlott szoborcsoportot avatták fel vasárnap a falu vasútállomásán.

Korosa Titanilla

Végi Csaba esperes áldotta meg a szoborcsoportot, mellette Horváth Ottó és Sabján Krisztián

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

Mementónak nevezte Horváth Ottó a felajánlást, arra emlékezik ezáltal, hogy 40 éve kerültek el a településről feleségével.

– Ha kettőnket nézem, akkor ennek már 80 éve, ennyi idős idén a település – mondta Horváth Ottó. – 1938-ban olvadt össze a két korábbi falu: Bördőce és Kerkaiklód. A jeles évforduló alkalmából ajánlottam fel ezt a szobrot, elsősorban az elszármazottak nevében, de ez nemcsak rólunk szól, hanem a „gyüttmentekről”, a beköltözöttekről is.

Végi Csaba esperes áldotta meg a szoborcsoportot, mellette Horváth Ottó és Sabján Krisztián
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A szoborcsoport része két, töviskoszorúval ellátott fakereszt, egyik a vasútra, másik a főútra néz. A két kereszt azt jelképezi, hogy régen a bördőceiek Pákára, a kerkaiklódiak pedig Szécsiszigetbe jártak el szentmisére. Később aztán imaházat emeltek a faluban és helyben is tudták vallásukat gyakorolni. Az alkotás harmadik eleme egy mozdony, amivel anyai nagyapjának állított emléket a felajánló, aki vasutasként dolgozott egykor, és ezen a helyen készített unokájának hintát.

Az ünnepségen Sabján Krisztián, Iklódbördőce polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd saját emlékeiből merítve szólt a régi vasútállomásról. Hozzátette: ma már csak négy vonatpár közlekedik a Zalaegerszeg–Lenti vonaton, jóval kevesebb az utas, de – mint fogalmazott – érdemes és kell is visszaemlékezni a múltra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában