tisztelet

2019.11.11. 15:00

Szobor (is) őrzi dr. Markó Imre Lehel atya emlékét

A száz éve született dr. Markó Imre Lehel bencés atyára emlékeztek tegnap Pölöskefőn.

Szabó Zsófia

Marics József apát atya (balról a második) áldotta meg szobrot. Mellette Roca Daniel Celestin plébános Fotó: Szabó Zsófia

Az atya az egyháznak, a hívek szolgálatának és a magyar nyelv mívelésének szentelte életét. Papi és tanári hivatása során hosszú éveket töltött Pannonhalmán, Kiskanizsán, majd negyven esztendeig Pölöskefőn szolgált. Mint arról korábbi cikkünkben írtunk: dr. Markó Imre Lehel atya a Zalában töltött évek során értékes nyelvészeti és néprajzi kutatásokat folytatott. Munkájáért 1990-ben Zala Megye Alkotói Díját is megkapta, nem sokkal később pedig a megyei önkormányzat és a Magyar Nyelvtudományi Társaság Pais-díjjal is kitüntette. Az atya a hívek szeretetét és megbecsülését élvezte Kiskanizsán és Pölöskefőn egyaránt. A kanizsai városrészben Horváth Jánosné, az Együtt Kiskanizsáért Egyesület elnöke dolgozott elszántan az atya szellemi munkásságának ápolásán.

Marics József apát atya (balról a második) áldotta meg szobrot.
Mellette Roca Daniel Celestin plébános Fotó: Szabó Zsófia

Ám a dél-zalai falu, Pölöskefő lakói sem feledték el dr. Markó Imre Lehel bencés atyát, akinek életét tegnap Marics József apát méltatta előadásában. Kiemelte: a néhai bencés atya példát mutatott mindenkinek. Tanított, nevelt és dolgozott 1994-ben bekövetkezett haláláig. Bárhol szolgált, mindenütt szerették. Pölöskefőn nem csak előadással tisztelegtek az atya mementója előtt. Szobrot is állítottak a tiszteletére, a hívek, Roca Daniel Celestin plébános atya, valamint a falu jelenlegi és volt vezetésének jóvoltából, a templom előtt. A faszobrot Marics József apát áldotta meg a tegnapi szentmise előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában