Turizmus

2018.07.02. 07:00

Százéves lett az erdei kisvasút Csömödéren

Kihasználva a program adta lehetőségeket, többen kerékpárral, gyalogosan vagy Lentiből és Kistolmácsról kisvonattal érkeztek meg az idén 100 éves állami erdei kisvasút napjára.

Korosa Titanilla

Cseresnyés Péter és Rosta Gyula felavatta a 100 éves kisvasútnak emléket állító táblát Fotó: Korosa Titanilla

Az ország közelebbi és távolabbi pontjairól is vonzott látogatókat a kisvasút napja. Az állomáson, a turistaszállónál számos családi program várta az érkezőket. A megnyitón Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója elevenítette fel a 100 éves vasútüzem történetét. Elmondta: az első gőzüzemű erdei vasút 1917-ben épült meg Csömödér és Budnya között, végleges engedélyt 1918-ban kapott.

Cseresnyés Péter és Rosta Gyula felavatta a 100 éves kisvasútnak
emléket állító táblát Fotó: Korosa Titanilla

A Csömödéri Állami Erdei Vasút ma hazánk leghosszabb kisvasútja 109 kilométeres hálózatával, ebből 32-n utazhatnak turisták. Évente mintegy 20 ezer kiránduló veszi igénybe. A jövőben jármű- és pályakorszerűsítést, bővítést terveznek, tette hozzá a vezérigazgató.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő arról beszélt: a Mura-program támogatásával az a cél, hogy a kisvasút adta programok mellett minél több szabadidős tevékenységet kínáljanak a térségbe érkező látogatóknak, s e lehetőségek összekapcsolhatók legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában