Javaslatok, igények

2019.02.14. 07:00

Szavaztak a résztvevők az Országos Innovációs Fórum egerszegi rendezvényén

Az Országos Innovációs Fórum tegnapi zalai rendezvényének célját a fórum szervezői az ország újjászerveződő innovációs környezetének megalapozásában, a megújuló kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) rendszerrel kapcsolatban felvetődő javaslatok, igények felmérésében jelölték meg.

Hajdu Péter

Szilágyi László a nemzeti KFI stratégia lényegéről tartott előadást Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Ez utóbbi célt szolgálta az az interaktív módszer, aminek révén a résztvevők az előadások közben a mobiltelefonjuk segítségével szavazhattak az egyes tervezetek fontosságáról. Szilágyi László, az ITM főosztályvezető-helyettese töb­bek között elmondta: a kutatás-fejlesztés GDP-arányos ráfordítása 2020-ig 1,8 százalékra várható hazánkban, az uniós átlag két százalék körüli, de az uniós cél a tíz éven belüli három százalék elérése.

Szilágyi László a nemzeti KFI stratégia lényegéről tartott előadást Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Sebők Katalin, az NKFIH kutatás-fejlesztési elnökhelyettese pályázati terveikről szólt. A K+F ráfordítások felhasználásának tendenciájáról elmondta, a vállalatok méretének csökkenésével nő az igénybe vett kormányzati források aránya. A kutatók 62 százaléka a vállalatoknál dolgozik, legtöbben a villamosság, az elektronika és az informatika területén. A kutatói állomány 60 százaléka a fővárosban tevékenykedik, s csak 40 százalékuk az ország más részein. Zala megyében 133 a kutatással foglalkozó szakemberek létszáma. Megyénkbe az elmúlt három évben K+F céllal 7,8 milliárd forint támogatás érkezett 107 projekt keretében, a támogatás döntő részét mikro-, kis- és középvállalkozások kapták.

Sebők Katalin a pályázati terveket ismertette Fotó: Pezzetta/Zalai Hírlap

A fórum további részében Mészáros Gergely, az NKFIH uniós referense nemzetközi pályázati lehetőségekről, dr. Gubán Miklós dékán a Budapesti Gazdasági Egyetem KFI tevékenységéről tá­jékoztatott. Szabó Károly főigazgató a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum tevékenységéről szólt, Jámbor Eszter, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának osztályvezetője a szellemi­tulajdon-védelem jelentőségéről tartott előadást. Dr. Koscsó Gáborné, a Bay Zoltán Közhasznú Nonprofit Kft. üzletfejlesztési mérnöke a cég kutatás-fejlesztési szolgáltatásait részletezte. A fórum délutáni részében a vállalkozók kérdéseire válaszoltak az előadók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában