Mapei Tour de Zalakaros

2019.06.24. 07:00

Szakadó esőben taposták a pedált Zalakaroson

Szinte megállás nélkül szakadó eső várta tegnap a Mapei Tour de Zalakaros országúti kerékpáros verseny résztvevőit. Az extrém körülmények sem zavarták az indulókat, aki előzetesen regisztrált, az rajthoz is állt.

Benedek Bálint

Az amatőr bicikliscsapat tagjai bizakodva vágtak neki a 137 kilométeres távnak. Temela Eszter (balról), Szabó Bálint Solt, Sasvári Dániel, Balogh András és Lippai Marcell Fotó: Gergely Szilárd

A rendezvény az előző évekhez hasonlóan népszerűnek bizonyult, a főszervező, Jankovics Ferenc, a Teker SE alelnöke szerint ezúttal kétezer kerékpáros nevezett az ország számos pontjáról. Elmondta: a pénteki bemelegítő nyitónap után a szombat frenetikus hangulatot hozott, a Szabadics Ride Company Challenge céges hobbifutamára 64 csapat nevezett. A fürdővárosok is indítottak ötfős gárdákat, a leg­gyorsabbaknak járó elismerést Hévíz érdemelte ki.

– Jó látni, hogy a változó intenzitású csapadék ellenére minden futam indulói startra készek – folytatta Jankovics Ferenc. – Az eső alapvetően nem jelent gondot, azonban a pálya bizonyos részeken csúszhat, így nagyfokú koncentrá­cióra van szükség, remélhetőleg a tapasztalt versenyzők ezt jól tudják.

A 60 kilométeres táv résztvevői után a 33 kilométeres családi, úgynevezett Kis-Balaton-kör indulói sorakoztak fel a rajtnál. A mezőnyt Czirákiné Pakulár Judit alpolgármester köszöntötte. Kiemelte: már az is elismerésre méltó, hogy a rossz idő ellenére ennyien nyeregbe pattantak, hogy sportoljanak.

Nagykanizsa, Gelse, Börzönce, Pusztamagyaród, Tófej, Bak, Pacsa, Egeraracsa, Zalakaros – a 137 kilométeres táv települései, melyek nagy kihívás elé állították az indulókat. Az eső miatt néhol változtattak a szervezők az útvonalon, ám meredek emelkedőkben így is bővelkedett a szakasz.

Az amatőr bicikliscsapat tagjai bizakodva vágtak neki a 137 kilométeres távnak. Temela Eszter (balról),
Szabó Bálint Solt, Sasvári Dániel, Balogh András és Lippai Marcell Fotó: Gergely Szilárd

A kanizsai, de néhány éve Ausztriában dolgozó Farkas Tibor számára nem volt ismeretlen a vonalvezetés. A pályafutását BMX crossbiciklisként kezdte, most triatlonozik, ezért – mint mondta – a fürdővárosi viadalra felkészülésként tekint. Hozzátette: az esőkabáton és a gumibelsőn kívül energiaszeletekkel, izotóniás italokkal készült.

Sok más társaság mellett a Narke Cycling Team amatőr országúti kerékpároscsapat is nevezett a viadalra. Egyikük, Lippai Marcell elárulta: mint mindig, szeretnék megnyerni a versenyt. A pálya sem ismeretlen számukra, főleg a gelsei, a börzöncei és a zalakarosi emelkedőtől tartanak, melyek az esőben eléggé nagy meglepetést okozhatnak. Ettől függetlenül remek tréninggel szolgálhat a jövő heti országos országúti kerékpárbajnokság előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában