Ráfér a felújítás

2018.11.02. 11:30

Süllyedt burkolat, hiányzó közvilágítás okozza a problémákat a zalaegerszegi Madárbirs utcában

Horhosban kapaszkodunk felfelé hol lankásabb, hol meredekebb aszfaltcsíkon. Északra kitekintve a Zala völgye és a Csácsi-hegy elénk táruló látványa feledteti, hogy az út alig egy autónyi, és a szélét itt-ott meredek rézsű jelöli ki. Nem is jutunk a végéig, mert behajtani tilos tábla parancsol álljt.

Arany Gábor

Az út egy része csak gyalog járható

A megyeszékhely csácsi városrészében, a Madárbirs utcában járunk. Két oldalt hétvégi házak szegélyezik, ám ahogy Vörös Róberttől megtudom, egyre többen választják állandó lakóhelyüknek, ahogy ő és párja is, immár 12 éve. A mindennapi élet azonban más igényeket szül, mintha alkalmanként járnának ki. A közlekedést megnehezíti a hiányzó közvilágítás, ennél nagyobb baj, hogy az út egy része jószerével már csak gyalog járható, a burkolat ugyanis megsüllyedt, ezért is a tiltó tábla. Emiatt a tüzelő szállítása szinte megoldhatatlan feladat, mert se gáz, se csatorna.

Fotó: A szerző

– Pár éve a tulajdonosok anyagi hozzájárulásával aszfaltoztatták le az utat, ám idén tavasz végén megsüllyedt a burkolat mutatja Vörös Róbert a repedéseket. Kijöttek a munkások, megnézték, aztán kitették a behajtani tilos táblát, azóta pedig semmi hír. A párom bement az önkormányzathoz a javítás érdekében, de nem biztatták. A közvilágításról pár éve meg azt mondták, hogy 700 ezer forintba kerülne – tette hozzá.

Az önkormányzat válaszol

A Madárbirs utcai lakók felvetésére az önkormányzat műszaki osztályától kaptunk tájékoztatást. E szerint a közvilágítás kiépítésének lehetőségét az elmúlt években már megvizsgálták. Az érintett terület kisebb részben kertvárosias lakóövezet, míg jelentősebben kertes mezőgazdasági övezet besorolású. Az önkormányzat törekszik rá, hogy közigazgatási területén minél szélesebb körben történjen meg a közvilágítás kiépítése, e célra azonban csak a közvilágítás fejlesztésére rendelkezésre álló pénzügyi fedezet mértékéig van lehetőség. Ezt azonban az évről évre növekvő igények meghaladják, ezért csak részben teljesíthetőek. Mint a válasz kiemeli, a közvilágítás létesítésekor súlyozottan kell figyelembe venni például a belterületek, a kijelölt gyalogátkelőhelyek és a közlekedésbiztonság prioritását. Ez alapján a Madárbirs utcában a közvilágítás létesítésre felelős ígéretet nem lehet tenni.

Az út hibájával kapcsolatban a válasz felidézi, hogy arról május 8-án érkezett a műszaki osztályra a bejelentés. A helyszíni szemle megállapította, hogy a megelőző időszak csapadékos időjárásával összefüggésben az utca északi szakaszának több pontján az alépítmény is károsodott. Ez olyan mértékű, ami miatt a balesetveszély elkerülésére az utca északi oldali szakaszának lezárása vált szükségessé. Mivel az út károsodása előre nem látható természeti kárral függ össze, ezért vis maior pályázat benyújtását kezdeményezte az önkormányzat a 30 százalékos önerő biztosításával. A pályázatot 2018. június 20-án beadták, de a mai napig támogatási döntés, vagy okirat nem érkezett az önkormányzathoz. A kivitelezés teljes finanszírozására a város idei költségvetésében nincs fedezet, ezért a végleges helyreállítási munkák legkorábban a jövő év tavaszán végezhetők el, derült ki a műszaki osztálytól kapott tájékoztatásból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában