Ünnepség

2018.05.19. 15:54

Sárgulás: régi hagyomány szerint búcsúztak a Georgikontól és Keszthelytől

„Úgy élj, emlékezz, a mi becsületünk őrzője vagy.” - idézte a 221 éves Georgikon ősi intelmét dr. Polgár J. Péter dékán a sárguláson. A hallgatók hagyományosan pénteken fáklyás felvonuláson megkoszorúzták a város több jelentős épületét és emlékhelyét. Szombaton hintón és gyalogoson keltek útra, végigjárták az az oktatási épületeket, majd az alapító gróf Festetics György tiszteletére most is a kastély udvara volt a helyszíne a sárgulásnak.

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

Itt 85-en búcsúztak a Pannon Egyetem Georgikon Kartól- köztük a székelyudvarhelyi képzési központban tanulók is – és Keszthelytől. A végzősök kétszer ennyien vannak, ám sokan gyakorlatuk teljesítése miatt nem tudtak jelen lenni.

Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

A sárguláson dr. Gelencsér András rektor is visszatekintett az oktatás múltjára, a sárgulás hagyományára és jelentőségére, közösségépítő és szép emlékeket is jelentő voltára.

-A vidéki Magyarországon az egyetem ezer szállal kötődik a város életének szövetéhez. Különösen így van ez Keszthelyen, ahol a Festeticsek szellemi örökségeként a Georgikon neve egybeforrt a városéval-emelte ki a PE rektora, s zárszavával arra biztatta a jelenlevőket: legyenek büszkék arra, hogy együtt élhetik át az évszázados hagyományokat, ezzel erősítve a várost, a régiót, s a Pannon Egyetem, benne a Georgikon nagy családjának szövetségét.

dr. Polgár J. Péter, a Georgikon dékánja a végzősökhöz szólva előre vetítve, mi minden várhat rájuk a jövőben, az önálló életben, s jó tanáccsal is ellátta az egyetemi élettől búcsúzókat.

-Önök, akik ma ezekben a gyönyörű ruhákban előttünk állnak, nem csak elkezdtek valamit, hanem sikeresen be is fejezték azt. Ez a mai világban nagyon komoly teljesítmény. Tanulmányok, házasságok, családi kapcsolatok szakadnak meg, mert nem csinálunk végig valamit, mert nehéznek tűnik, vagy mert valóban nehéz. Ok van ezer, magyarázat mindig kerül. Jusson mindig eszükbe az út, ami megtettek. Szüleik segítségével jutottak el idáig, de innentől itt megismert társaik is Önök mellett állnak. A megszerzett tapasztalatok és kapcsolatok adják az igazi értékeket – hívta fel a figyelmet dr. Polgár J. Péter.

A hallgatótársak nevében Pataki Dániel gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök szakos hallgató búcsúzott, kiemelve: itt formálódott egyéniségük, itt váltak igazán felnőtté, barátságok, szerelmek, emlékek születtek. A székelyudvarhelyi kihelyezett képzési hely képviseletében Nagy Katalin hallgatótársainak életre szóló üzenetet is megfogalmazott.

- Értelmiséginek lenni nem csupán magánügy, hanem közügy is, a közösséggel szemben vállalt kötelezettség. Most már rajtunk áll, hogy az itt megszerzett tudást méltó módon használva legyünk olyan polgárok, akik tükröt tartunk majd magunk elé és büszkén merünk magunk elé nézni.

Szavai után az alsóbb évesek nevében Molnár Tamás gazdasági agrármérnök szakos hallgató búcsúzott, majd Ruzsics Ferenc polgármester is köszöntötte a végzősöket, akik végezetül hagyományosan palotást táncoltak. Az ünnepi esemény után az elkövetkezendő hetekben a felsőfokú szakképzés, az alap-és mesterképzés hallgatóira – utóbbiak vannak nagyobb arányban- még vár a záróvizsga.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában