Orgonát kap a fatemplom

2019.07.03. 07:00

Sajtótájékoztatót tartottak a magyarföldi fesztivál programjáról

Orgonaavató és Szörényi Levente „esőnapja” is színesíti a jövő hétvégén esedékes nyolcadik magyarföldi Fatemplom Fesztivál programját, amiről a rendezvény házigazdái tegnap tartottak sajtótájékoztatót a falumúzeumban.

Magyar Hajnalka

A fesztivál két házigazdája, Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán a falumúzeumban megtartott sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Kezdésként Gryllus Dániel esőűző dalt adott elő, s nem véletlenül, a tavalyi fesztiválon ugyanis az ítéletidő elsöpörte Szörényi Levente és a Vujicsics zenekar koncertjét. Ígéretükhöz híven idén (július 13. szombat 19.45) pótolják a fellépést, amire a tavalyi belépők is érvényesek.

A fesztivál két házigazdája, Gryllus Dániel és Rátóti Zoltán a falumúzeumban megtartott sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A fesztivál eseményei már pénteken megkezdődnek Magyarföldön. Nyitányként Szarvas József színművész idéz részleteket Pustol a hó című életregényéből, majd Harcsa Veronika énekel Debussy-dalokat hárfakísérettel. Rátóti Zoltán és Huzella Péter műsora a bor filozófiáját járja körül Hamvas Béla nyomán, s fellép még Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Csík zenekar és a Louisiana Double.

Rátóti Zoltán bejelentette, hosszú évek munkája gyümölcseként már építik a magyarföldi fatemplom orgonáját a pécsi manufaktúrában, s jövő hét elején a beszerelést is megkezdik. A színművész emlékeztetett korábbi kijelentésére, miszerint az „alapfa” letétel 10. évfordulóján orgonája lesz a templomnak. Akkor még egy fillér sem állt rendelkezésre, mára mégis beteljesült az ígéret, köszönhetően Balog Zoltán, az Emmi volt vezetője, Varga Mihály miniszterelnök-helyettes, a Szerencsejáték Zrt., valamint Mészáros Lőrinc vállalkozó, s nem utolsósorban Rátóti Zoltán családja támogatásának. Az orgonát Rákász Gergely avatja fel a Tomkins Énekegyüttessel közös műsorral július 13-án, szombaton 19 órától. E napon a fentebb említetteken túl még koncerttel ünnepli 50 éves fennállását a Kaláka, mesél Berecz András, zenél Borbély Mihály és Binder Károly, valamint a Romengo.

Vasárnap a fellépők részvételével megtartott ökumenikus istentisztelettel zárul a fatemplom ünnepe, a liturgia idején Tóth László zalaegerszegi zongoraművész szólaltatja meg az új orgonát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában