lélegeztető, újraélesztő és ultrahang berendezésekkel ellátott

2020.01.09. 09:20

Saját mentőhelikoptert kaptak a sármelléki légimentők

Tavaly december végétől saját helikopterrel rendelkeznek a Sármelléki Légimentők. A jármű annak a 9 helikopternek az egyike, amit az Állam a norvég légimentőktől vásárolt meg. A gép lélegeztető, újraélesztő, illetve ultrahang berendezésekkel is fel van szerelve.

Lendvai Bianka / Keszthelyi TV

Forrás: Keszthelyi TV

Fotó: Lendvai Bianka

Korábban egy Ausztriából bérelt helikopterrel repültek ki a baleseti helyszínekre a Sármelléki Légimentők. A tapasztalatok szerint átlagosan napi kétszer kaptak riasztást. AZ MTI tájékoztatása szerint az osztrák gépek bérleti szerződése 2019. december 28-ig szólt. Tartalék helikopter korábban nem volt az országban, szükség esetén azt is az osztrák bérbeadó biztosította – áll a Keszthelyi TV cikkében.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=I6m-Ck4af3U&feature=emb_logo

2019 évvégétől kezdve viszont szolgálatba állt az a jármű, mely már magyar tulajdonú. A Rendőrség közleménye szerint összesen kilenc 7-14 éves, EC135 P2+ típusú használt, de jó állapotú helikoptert vásárolt meg a kormány. Ezek közül négy Debrecenben, Szentesen, Miskolcon és Pécsett már korábban rendszerbe állt, míg a budaörsi, a balatonfüredi és a sármelléki gépek decembertől használhatóak. További két helikopter pedig tartalékban van, szükség esetén ezeket a járműveket is be lehet vetni. Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-igazgatója az M1 csatornának adott interjújában kiemelte, a helikopterek olyan berendezésekkel is el vannak látva, melyek a korábbiakban nem szerepeltek. A gépek robotpilótábal, éjjellátó képességgel és időjárásradarral is rendelkeznek valamint lélegeztető, újraélesztő és ultrahang berenbdezésekkel os fel vannak szerelve.

Fotó: Lendvai Bianka / Keszthelyi TV

A kommunikációs és pr-igazgató szerint a fejlesztéssel a tervezett karbantartások, illetve az esetleges műszaki hibák sem okozhatnak fennakadást a mentésekben. 2020 január elsejétől a Magyar Légiomentő Nonprofit Kft. tulajdonosi jogait a Készenléti Rendőrség gyakorolja, az Országos Mentőszolgálat pedig az egészségügyi szakmai irányítást végzi – olvasható a police.hu-n.

A helikopter tavaly december végén került a zalai településre, azóta több bevetésen is használták már. A Sármelléki Légimentőknek tavaly 617 esetben kellett kivonulniuk. Zala megyén kívül Somogy, Vas és Veszprém megyében is látnak el feladatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában