Összefogással

2018.07.27. 14:00

Saját forrásból készült el a megújult Semjénháza templomkert

Ünnepélyes keretek között avatták fel tegnap a település Szent Anna-templomának felújított kertjét, valamint az ott elhelyezett stációkat.

Benedek Bálint

Marton István plébános (elöl), a hívőkkel együtt minden stációt egyenként felszentelt Fotó: Szakony Attila

Az ünnepség szentmisével kezdődött, majd a hívek, a környék plébánosai, valamint Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke előtt Preksen László polgármester beszélt. Mint elmondta: a templomuk jövőre lesz húszéves, ezért az önkormányzattal közösen eldöntötték, hogy nívós, rendezett környezetet és az átutazók számára is állandóan látogatható stációkat alakítanak ki.

 

– Felvettem a kapcsolatot a Budapesti Corvinus Egyetem településmérnöki karával, akikkel közösen készítettük el a látványos terveket – folytatta a településvezető. – Az volt a célunk, hogy a templom mellett pihenőövezetet létesítsünk. Ehhez pedig a temető kerítését áthelyeztük, szilárd lábazatot és kovácsoltvas elemeket kapott. Ahhoz, hogy mindenki kényelmesen megközelíthesse a kertet, autóparkolót építettünk, de számos új köztéri bútor, padok és ivókút is került ide.

Marton István plébános (elöl), a hívőkkel együtt minden stációt egyenként felszentelt Fotó: Szakony Attila

Mint kiderült: saját forrásból, valamint közösségi összefogással készültek el a stációk is. Ez utóbbi alkotások a régi templomból előbb a restaurátorhoz kerültek, majd a keresztútra elhelyezett 14 építményben kaptak végső helyet. Az ezek által körülhatárolt területen filagória kapott helyet, melyhez később, Preksen László szerint még ebben az évben egy Szent Annát ábrázoló szobrot is készítettnek.

– Örömmel állok itt, mert ahol ma Isten nevében, Isten dicsőségére tesznek valamit, az annak a közösségnek az erejét, elszánását, hitét bizonyítja – fogalmazott köszöntőjében Cseresnyés Péter miniszterhelyettes. – Ahol templomkertet és keresztutat készítenek a ma viharainak közepette, ott úgy gondolkodnak saját közösségükről, településükről, országukról, ahogyan a magyarok mindig is gondolkodtak. Hittel és felelősséggel. Hiszen ez őrzött és őriz meg minket. Minél több ilyen közösségünk van, Magyarország annál erősebb, szilárdabb, és annál eltökéltebben dacol minden olyan világjelenséggel, amely veszélyt jelent hitünkre, identitásunkra, hagyományainkra. Ránk és jövőnkre.

Cseresnyés Péter hozzátette: a keresztút minden egyes stációja tanít bennünket, és minél többször járjuk végig azokat, annál több minden tárul elénk – a világból és saját magunkról is. Ezt követően Marton István plébános felszentelte az új templomkertet, s minden egyes stációt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában