Tűzoltók nyolcadik majálisa

2019.05.20. 14:00

Remekeltek az önkéntesek a Zala Tűzoltó Kupa lakhegyi fordulójában

Futottak, szereltek, nagynyomású vízsugárral célba lőttek a hét végén a lakhegyi sportpályán, ahol a nyolcadik tűzoltó majális kétnapos eseményei zajlottak.

Arany Gábor

A Kéklámpás Ördögök Motoros Polgárőr Egyesület mentési bemutatót tartott Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A tavaly útjára indított Zala Tűzoltó Kupa versenysorozat egyik ötletadója és az idei, szombaton megtartott első forduló rendezője, a házigazda lakhegyi egyesület elnökhelyettese, Kovács Zoltán érdeklődésünkre elmondta, anno olyan versenyszabályzatot dolgoztak ki, hogy minden tűzoltó-egyesület, szervezet benevezhessen, de leginkább a hagyományőrző egyesületekre gondoltak. A megméretés ezért a felkészültségükhöz, a lehetőségeikhez igazodik, és módot ad a rendszeres kapcsolattartásra is. Az egyenlő esélyek biztosítására a kiírás is részletesebb volt a korábbi versenyekhez képest.

A Kéklámpás Ördögök Motoros Polgárőr Egyesület mentési bemutatót tartott Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Mint megtudtuk tőle, a lakhegyi egyesület idén ünnepli 125. évfordulóját, a település 450 lakójából 26 felnőtt a tagjuk, az ifi csoportjuk kilencfős. A jubileumukra tekintettel ren­dezhették meg vasárnap a idei megyei tűzoltóversenyt is. Kovács Zoltán szólt arról is, hogy harmadik kategóriás egyesületként felszereltségük a gyors beavatkozást, a komolyabb káresemények leküzdését nem teszi lehetővé, ezért fő céljuk a közösségépítés, a hagyományőrzés.

Érzékelhető a fejlődés a csapatok felkészültségében, ezt a véleményt a Zala Kupa főbírója, Gömbös László fogalmazta meg. A hivatásos tűzoltó, a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat csoportvezetője példaként em­lítette a csabrendeki csapatot. Ők most először szereltek vízzel, de a versenyben műszaki gondjuk akadt, nem volt értékelhető az eredményük. Miután újabb, versenyen kívüli lehetőséget kaptak, olyan időeredményt értek el, amellyel az ifik közt ezüstérmet, míg összesítettben az ötödik helyet érték volna el.

A majális részeként a Kéklámpás Ördögök Motoros Polgárőr Egyesület tagjai szimulált baleseti helyszínen mentési bemutatót tartottak: fejsérülést, artériás vérzést láttak el, míg a szórakoztatásról táncos, zenés produkció gondoskodott.

A lakhegyi fordulóban az ifjúsági kategóriában a házigazdák végeztek az élen, a felnőtt nők és férfiak között a következő, június 8-i versenyt rendező Alsópáhok tűzoltó-­egyesület csapata bizonyult a leggyorsabbnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában