Együtt a sorstársakkal

2019.05.16. 09:00

Remek majálist szerveztek az Alsóerdőnél a látássérültek

A minap a nagy esőben felázott erdei utak miatt délutánra halasztották az Azáleás-völgybe tervezett kirándulást a Vakok és Gyengénlátók Zala Megyei Egyesületének majálisán.

Fincza Zsuzsa

Choma Balázs (balra) a nagykanizsai Benczik Imrével és feleségével a Borago officinalist, azaz a borágót, más néven az uborkaszagú füvet tanulmányozzák

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

Persze a Tungsram szabadidőközpontjában a Keszthelyről, Lentiből, Nagykanizsáról és Zalaegerszegről összegyűlt 60 látássérült – kiegészülve 11 szombathelyi sorstárssal – dél­előtt sem unatkozott.

– Állandó partnerünk és támogatónk, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár EU-s pályázatának köszönhetően Jász Béla zalaegerszegi őstermelő a gyógynövényekről, azok hatásairól tartott nagy érdeklődéssel kísért előadást. Több vödörnyivel hozott a környéken fellelhető gyógynövényekből, amelyeket kézbe vehettünk, megszagolgathattunk, megízlelhettünk. A megkóstolható készítményeik, a szörpök, szirupok, olajok, aszalványok is nagy sikert arattak – adott tájékoztatást Choma Balázs, a megyei egyesület alelnöke.

Choma Balázs (balra) a nagykanizsai Benczik Imrével és feleségével a Borago officinalist, azaz a borágót, más néven az uborkaszagú füvet tanulmányozzák Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Közben a zalaszentiváni Horváth István vezényletével a jókora kondérban már rotyogott az ebédnek való pörkölt, sikeresen elterelve a figyelmet a síkos utak állapota miatti aggodalomról.

– Rendezvényeink célja, hogy összehozzuk a megye látásfogyatékosait. Immár 5. éve, hogy a Tungsram szabadidőközpont főhadiszállásról indulva állandó úti célunk az Azáleás-völgy – ami egyrészt minden évben változik, másrészt a 400 fős megyei tagságból vannak, akik még nem barangolták be, de a visszatérő vendégek is örömmel jöttek – így Choma Balázs. – Köztük a szombathelyiek, akikkel példa­értékű a kapcsolatunk, kölcsönösen részt veszünk egymás programjain.

– Tanulunk egymástól – tette hozzá Nagy Lászlóné, a 208 tagú Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének alelnöke. – Például a papírfonásban már kikupálódott zalaegerszegiek jöttek el hozzánk és tanították meg nekünk is a mesterséget. Mi az érzékenyítő programokban jeleskedünk, főzőversenyekre járunk, részt veszünk a városi rendezvényeken, a mostani Savaria karneválra például mi fonjuk papírból a kardokat.

A majálison kívül kirándulások, vetélkedők, sportprogramok sora vár a zalai látásfogyatékosokra. Július közepén például kedvezményes be­lépővel tölthet az egyesület egy egész napot az AquaCityben, részt vesznek az ajkai sorstársak által rendezett országos Fekete István versenyen, szeptemberben pedig ők rendeznek vetélkedőt a Zala büszkeségei sorozatban ezúttal Csány László munkásságából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában