Nagyboldogasszony-napi istentisztelet

2019.08.20. 07:00

Püspöki szentmise a pusztacsatári erdei kápolnában

Hívek sokasága előtt tartották meg vasárnap a pusztacsatári kegyhelyen a kápolna védőszentje, Szűz Mária tiszteletére a már hagyományos Nagyboldogasszony-napi szentmisét. Az ünnepi istentisztelet főcelebránsa dr. Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke volt.

Gyuricza Ferenc

Dr. Veres András püspök volt a főcelebráns a pusztacsatári szertartáson

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

A vasárnap délelőtti szentmisét virrasztás vezette fel, melyet a környező településeken élő hívek kétóránkénti váltásban végeztek.

Az istentiszteleten a Szombathelyi Egyházmegyét korábban tíz éven át vezető dr. Veres András többek között a keresztény vallás gyakorlásának és a hit megélésének fontosságáról beszélt, majd – az istentiszteletet lezáró körmenet előtt – püspöki áldásban is részesítette a jelenlévőket.

Dr. Veres András püspök volt a főcelebráns a pusztacsatári szertartáson
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az egykor lakott helynek, önálló településnek számító, de közigazgatásilag ma már Vaspörhöz tartozó Pusztacsatár a Szombathelyi Egyházmegye legősibb kegyhelye. Az elnéptelenedett valamikori falu helyén napjainkban egy erdőtől övezett kápolna áll, ahol a Boldogasszony, azaz Mária tiszteletére évente többször is tartanak zarándoklatot, illetve szentmisét.

Magát a kápolnát a falu egykori templomának pótlására, 1736-ban építették újjá, majd a második világháborút követően ismét fel kellett újítani. Az épület a jelenlegi formáját 1968-ban nyerte el, a környezetét pedig az ezredforduló környékén alakították ki mostani formájára. Így ma már akár egyszerre több ezer fő fogadására is alkalmas a kegyhely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában