Nem lehet hazavinni

2019.02.27. 14:00

Pontyot telepítettek a Borostyán-tóba a sporthorgászok örömére

A sporthorgászoknak kedvezett legutóbbi halasításával a Borostyán Horgász Egyesület, ez alkalommal ugyanis 5-7 kilogrammos pontyokat telepítettek a Borostyán-tóba. A műveletet ennek okán élénk érdeklődés kísérte.

Gyuricza Ferenc

Simonics Imre, a helyi egyesület tagja (balra) és Rémes Árpád, a somogyi halgazdaság tógazdája a telepítésnél Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A mintegy 22 hektár vízfelületű Borostyán-tó az egyik legkedveltebb zalai horgászvíz. A festői környezet és a remek vízminőség mellett a halfauna változatossága is vonzza a hazai és külföldi pecásokat a zalai kisváros melletti tóhoz. A helyi egyesület ezt az érdeklődést telepítésekkel igyekszik fenntartani, a horgászok azt mondják, ritka alkalom, ha valaki kitartó és gyakorlott pecás, de mégis fogás nélkül kénytelen távozni a tó mellől.

– Az elmúlt év végén volt az utolsó telepítésünk, akkor főleg két- és háromnyaras pontyok kerültek a tóba – mondta lapunknak Tuboly Sándor, az egyesület halőre. – Most szintén pontyokat hoztunk, ám a korábbiaknál jóval nagyobbakat. Ezzel kifejezetten a sporthorgászok kedvében szeretnénk járni, hiszen a szabályzatunkban megjelölt méreten felüliek, azaz kifogásuk esetén vissza kell őket engedni a tóba, nem vihetők haza.

Simonics Imre, a helyi egyesület tagja (balra) és Rémes Árpád, a somogyi halgazdaság tógazdája a telepítésnél Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

A halőr azt is elmondta, a 121 darab ponty egy Somogy megyei halgazdaságból származik. Átlagos tömegük hat és fél kilogramm, a legnagyobb hal hét és fél kilós lehet. Az össztömegük megközelíti a nyolc mázsát. A hal­állomány megóvása érdekében a békés halakra jelenleg tilalom van érvényben, ám hamarosan kezdődik a szezon, amit többek között az is jelez, hogy mind márciusban, mind áprilisban rendeznek versenyeket a tavon. Tuboly Sándor szerint addig még további telepítések várhatók, időközben a fehér apróhalak szintén megérkeztek Zala­lövőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában