4,8 milliárdos beruházás

2019.05.03. 07:00

Pilótaképző központ épül Hévízen

Nemzetközi pilótaképző központ épül a Hévíz-Balaton Airportron (HBA), mintegy 4,8 milliárd forintos beruházással.

Péter Árpád

A pilótaképző központ megalapítása turisztikai szempontból is fontos lépés. A sajtótájékoztatón Nagy Bálint, Papp Gábor és Manninger Jenő Fotó: A szerző

Ezzel a Közép-Európai Légiközlekedési Klaszter (CEAC) egyik tagja, Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiája érkezik hazánkba. Hévízen évente 300 szakembert képeznek majd ki, 80 oktató vezetésével. Az első diákok ősszel jönnek. A központ alapítása turisztikai szempontból is fontos, hiszen a CEAC-nak egy tekintélyes beutaztató cég is tagja, így a jövőben élénkülhet a skandináv országokból a beutazó forgalom. A bejelentés hírére máris több légitársaság érdeklődik a Hévíz-Balaton Airport iránt, így nőhet a menetrend szerinti járatok száma.

A Közép-Európai Légiközlekedési Klaszter (CEAC) egyik tagja, Norvégia legjelentősebb pilótaképző akadémiája érkezik most Magyarországra. A hévízi központban évente 300 szakembert képeznek majd ki, 80 oktató vezetésével. A bázison először kialakítják a szükséges hangárokat, oktatási létesítményeket, szálláshelyeket és a szimulátorközpontot.

A pilótaképző központ megalapítása turisztikai szempontból is fontos lépés. A sajtótájékoztatón Nagy Bálint, Papp Gábor és Manninger Jenő Fotó: A szerző

Papp Gábor, Hévíz polgármestere a tegnapi sajtótájékoztatón felidézte, a Hévíz-Balaton Airport működtetését 2012-ben vállalta fel az önkormányzat, mert hitt abban, hogy ez a reptér hozzájárul a város és a térség turizmusának fejlődéséhez, s idővel nyugat-magyarországi regionális légikikötőként üzemelhet. A HBA-t a kormányzat is támogatja, most például 6,6 milliárd forintos fejlesztési forrással, amelyből az infrastruktúrát újítják meg.

– Kezdetektől fogva hittünk abban, hogy ez a reptér nem csupán a régió fontos közlekedési csomópontjává válik, hanem logisztikai szolgáltatóközpontként és iparterületként és működhet – fogalmazott a városvezető, kiemelve: mindennek nagy lökést ad a Zalaegerszegen épülő járműipari tesztpálya, valamint az M7- es autópályát a zalai megyeszékhellyel összekötő M76-os gyorsforgalmi út.

Papp Gábor beszámolt arról is, hogy a Közép-Európai Légiközlekedési Klaszter vezetőivel két éve vette fel a kapcsolatot, s a pilótaképző központ alapítása turisztikai szempontból is fontos lépés, hiszen a CEAC-nak egy tekintélyes beutaztató cég is tagja, így a jövőben élénkülhet a skandináv országokból a beutazó forgalom. A bejelentés hírére máris több légitársaság érdeklődik a Hévíz-Balaton Airport iránt, így a következő időszakban menetrend szerinti járatok is indulhatnak, s így a Hévízre, illetve a térségbe érkező turisták száma is emelkedhet.

A polgármester leszögezte, a képzés első kilenc hónapja elméleti, majd azt követően egy korszerű szimulátorhangárban gyakorolnak a diákok, végül két- és négyszemélyes gépeken pallérozódnak, tehát az akadémia a környéken élők komfortját biztosan nem zavarja.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő kijelentette: a norvég befektetők határozott véleménye az volt, hogy a hazai befektetési és üzleti környezet teljes mértékben alkalmas, hiszen a többi versenyképes országgal öszszehasonlítva Magyarország kiemelkedő lehetőséget kínál. Ennek a térségnek pedig pont ilyen, innovációt, magas szakképzettséget igénylő munkahelyeket teremtő, jövőbe mutató fejlesztésekre van szüksége.

Nagy Bálint, Keszthely alpolgármestere arról beszélt, hogy a HBA fejlesztése a Balaton-parti város számára is fontos, hiszen például az akadémia dolgozói, diákjai is biztosan igénybe veszik majd Keszthely szolgáltatásait, éppen ezért a jövőben a HBA működtetése kapcsán még szorosabb együttműködésre van szükség a két település között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában