Parkoló a temetőhöz

2019.06.18. 08:00

Pályázati segítséggel évtizedes problémát oldottak meg Belsősárdon

Több évtizede fennálló problémát oldott meg az önkormányzat azzal, hogy parkolót építtetett ki a községi temető mellé. A beruházást még tavaly ősszel indították el, s a közelmúltban fejeződött be.

Gyuricza Ferenc

A közfoglalkoztatott Lapat Lajosné és Tóthné Bíró Magdolna tereprendezést végez

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Vida József polgármester elégedettséggel számol be a munkálatokról. Mint mondja, a temetői parkolás időszakonként méltatlan helyzeteket teremtett, így azt mindenképpen rendezni kellett.

– A temetőnk a falun kívül, a 86-os út mellett található – mondta. – Addig nem is volt probléma, míg ez a főútvonal jobbára lokális forgalmat bonyolított le, ám a rendszerváltás, majd az uniós csatlakozás után jelentősen megnőtt a közlekedők, s azon belül is a tranzitforgalmat lebonyolító tehergépjárművek száma. Emiatt az úton megállási tilalmat rendeltek el, így a temetések idején vagy mindenszentekkor csak azon a szűk úton parkolhattak a járművek, amely a temetőt a faluval köti össze.

Az önkormányzat többször kezdeményezte parkoló kialakítását az említett összekötő úton, ám miután a szükséges költségeket saját forrásból nem tudták biztosítani a beruházáshoz, csak pályázati támogatásban reménykedhettek. Többszöri próbálkozás után tavaly sikerrel jártak, így az ősz folyamán az út menti árok lefedésével meg is kezdhették egy 200 négyzetméter alapterületű parkoló kialakítását.

A közfoglalkoztatott Lapat Lajosné és Tóthné Bíró Magdolna tereprendezést végez
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

– Tavaly a zárt csapadékvíz-elvezető rendszer és az alépítmény kialakítása történt meg – részletezte az elvégzett munkálatokat Vida József. – Tavasszal a térburkolással és az egyéb kiegészítő munkákkal folytattuk a beruházást, amit aztán május végére sikerült befejezni. A kialakított parkoló 16-18 személyautó befogadására alkalmas, ez már jelentősen enyhítheti az említett problémákat.

A polgármester hozzátette: a pályázaton elnyert összeget a falunak ki kellett egészítenie, a térburkolást már saját erőből finanszírozták. Vida József azt is elmondta: a parkoló a jövőben szükség esetén tovább bővíthető, 150-200 négyzetméternyi terület áll még rendelkezésükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában