Magyar kultúrával ismerkedtek

2018.08.24. 07:00

Pákai testvértelepülési program: Most már tudnak gulyást is főzni a franciák

A magyar gulyás készítésének módját is megtanulták a Franciaországból, Cuverville településről Zalába érkezett vendégek.

Korosa Titanilla

A csoportkép a pikniken készült Fotó: önkormányzat

Nemrég a normandiai Cuverville-ből érkezett 43 francia vendég Pákára. A magyar falu és a mintegy 2000 fős francia község hat éve kötött testvértelepülési megállapodást.

– Az érkezés utáni napon a pákai hegyen, a Háromszenteki kápolnánál szerveztünk pikniket, ahol a hagyományos magyar gulyás, illetve a vadpörkölt és a dödölle készítését mutattuk be vendégeinknek a pákai Magyar–Német Baráti Kör tagjaival közösen – mondta el Lukács Tibor, Páka polgármestere. – Célunk a magyar hagyományok és kultúra bemutatása mellett, hogy a környéket és a Dunántúlt is megismertessük a francia vendégekkel, így több kirándulást is szerveztünk nekik.

A csoportkép a pikniken készült Fotó: önkormányzat

A vendégek ellátogattak Keszthelyre, illetve hajóval Badacsonyba. A balatoni túra után az Őrséget fedezték fel, szentgyörgyvölgyi és márokföldi kirándulás során, illetve jártak Zalabaksán is. A környékkel való ismerkedés után Kőszeg következett, majd hazafelé a korábbi pákai plébános, Kiss László vezetésével ismerkedtek meg a körmendi templommal, ahol a plébános jelenleg szolgálatát tölti.

– Augusztus 20-án a vendéglátó családok szerveztek programot a francia látogatóknak, következő nap pedig egy bécsi kirándulás után indultak haza – folytatta Lukács Tibor, hozzátéve: a közös programokat kétévente szervezik meg, de nemcsak a felnőtteknek, hanem az ifjúságnak is rendeznek önálló találkozót, melyen az öt kapcsolatban lévő ország fiataljai – a magyarok és a franciák mellett németek, lengyelek és litvánok – is képviseltetik magukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában