Most is égető szükség van a vendéglátósokra

2019.09.11. 11:30

Ötvenöt éves lett a Keszthelyi VSZK

A VSZK – a mai napig így emlegetik Keszthelyen és a térségében az intézményt, mely 55 éves fennállását ünnepli.

Keszey Ágnes

Gyakorlaton a tanulók

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

1969-ben tartották az első ünnepélyes tanévnyitót

„A Belkereskedelmi Minisztériumnak egyértelmű szándéka volt, hogy Keszthelyen öt megye beiskolázását biztosító vendéglátóipari szakközépiskola létesüljön kollégiummal együtt” – idézték fel az iskola korábbi, 40 éves jubileumi évkönyvében. A döntést a helyi idegenforgalmi szakemberek is szorgalmazták, köztük Puskás István, akit az intézmény megálmodójaként emlegetnek. Ő a kötetben olvashatóak szerint legfőbb okként azt emelte ki, hogy nem volt elegendő szakember a térségben. Az oktatás Hévízen kezdődött meg, hiszen még nem készült el az iskolaépület. 1969. szeptember 10-én tartották az első ünnepélyes tanévnyitót Keszthelyen.

Gyakorlaton a tanulók
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

Az első igazgató, dr. Horváth József visszaemlékezését az évkönyvből idézzük: „Méreteivel és külső megjelenésével vonzó látványt nyújtó új épületegyüttes várta és fogadta a tanévkezdésre érkezőket: a tantestület tagjait, mintegy háromszáz szakközépiskolást, több mint száz szakmunkástanulót, a felnőttek különböző tagozatainak több mint kétszáz hallgatóját, továbbá a vendégeket és érdeklődőket. E nap reggelén az először felhangzó és a kivételes alkalom tiszteletére hosszan tartó csengőszó azt jelezte az ünneplőben megjelent sokaságnak, hogy a városban életre kelt egy intézmény, s benne az emberek készen állnak a munkára.”

1977-ben vette át az intézmény vezetését dr. Horváth Zoltán. Ebben az időben kezdődtek meg a külföldi szakiskolákkal való együttműködések.

Számos kiváló eredmény

Az iskola igazgatója 1992 augusztusától Muszatics László volt. Jelentős fejlesztések történtek az oktatási kabinetben és az iskolaépületben, mely egy emelettel bővült. Több új, magasabb szintű képzés kezdődött meg felsőoktatási intézményekkel együttműködve, majd 2004 februárjában a Veszprémi (ma Pannon) Egyetemmel együttműködve elindult a vendéglátó és szálloda szak. 2007 augusztusa óta pedig Fisli István az iskolaigazgató.

Fisli István igazgató 2007 óta vezeti az iskolát
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

Az évtizedek alatt több fenntartóváltás történt, a képzések is változtak. Számos kiváló eredményt értek el a diákok szakmai és tanulmányi versenyeken, több kitüntetéssel ismerték el az iskolában folyó munkát. Az intézmény ma a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma​ néven működik.

– Olyan régióban élünk, ahol a vendéglátásnak, turisztikának óriási jelentősége van. E területeken mára nagy munkaerőhiány alakult ki. Ismerve a fejlesztési elképzeléseket, melyek az elkövetkezendő pár évben megvalósulnak a térségben, azt látjuk, hogy nem fog működni ágazat, ha nem figyelünk a szakemberképzésre. Ezért prioritást kaphatnak a VSZK képzései. Továbbra is az a célunk, hogy kiváló vendéglátós, turisztikai szakembereket képezzünk, akiknek szenvedélye a minőség. Az új szállodakapacitásokhoz, az új kihívásokhoz igazodva emelt szintű szakács-, cukrászképzés is megvalósulhatna az intézményünkben, akár egy jövőbeni gasztroakadémia keretében. Egy turisztikai, vendéglátóipari campus jöhetne létre, nyugat-európai egyetemekkel együttműködve, ahol a már dolgozó szakemberek továbbképzése is megvalósulhatna – szólt a jövő útjairól Fisli István. Az elmúlt 55 évről számos eseményen megemlékeznek ebben a tanévben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában