Évforduló

2018.04.21. 10:00

Ötven éve avatták fel a kanizsai úttörőházat

Az intézmény volt igazgatói, dolgozói s ifivezetői gyűltek össze tegnap, hogy megemlékezzenek a Fabik Károly Úttörőház megalapításának 50. évfordulójáról.

Pásztor András

Hárman az úttörőház volt igazgatói közül. Nagy János, Büki Pálné és Dömötör Miklósné éppen a kiállítást tekinti meg Fotó: Gergely/Zalai Hírlap

A kerek jubileum megünneplésének ötletével még tavaly decemberben Büki Pálné, az úttörőház egyik volt igazgatója állt elő, majd gyors szervezést követően össze is állt a program.

Tegnap a Honvéd Kaszinóban egyfajta retró kiállítással vette kezdetét az emlékezés, a vitrinekben korabeli őrsi naplókat, jelvényeket, régi fényképeket és – a múzeumnak köszönhetően – az úttörőház lobogóját is megtekinthették az érdeklődők.

Hárman az úttörőház volt igazgatói közül. Nagy János, Büki Pálné és Dömötör Miklósné éppen a kiállítást tekinti meg Fotó: Gergely/Zalai Hírlap

Emlékülést tartottak

Ezután emlékülést tartottak, melynek keretében az intézmény építésének körülményeit, a ház falain belül működő szakköröket (gokart, kerámia, irodalmi, fotó, csillagász), illetve egyéb, országos hírű rendezvényeket – mint például a Fabik Károly Országos Kardvívó Versenyt – is felemlegették a résztvevők.

- Az úttörőház megépítésének ötletét 1964-ben Breznai László iskolaigazgató vetette fel, és ha jól emlékszem, senki sem emelt ez ellen kifogást, holott Nagykanizsa ez idő tájt komoly gazdasági és társadalmi „gödörben” volt – emlékezett vissza Mózes Pál egykori tanácselnök, aki jelezte: akkoriban kevés olyan úttörőház volt az országban, amit eredetileg is annak terveztek, de a kanizsai ilyen volt.

Az emlékülés keretében számos régi történet elevenedett meg, többek között a ház falain belül működő Tüskeböki bábcsoport élete vagy éppen a helyi úttörőzenekar sikerei.

Az úttörőház épülete már az egyetemnek ad otthont Fotó: Gergely/Zalai Hírlap

Az emlékülésen részt vevő egykori dolgozók természetesen az intézményt is megtekintették, ami jelenleg a Pannon Egyetem kanizsai kampuszának ad otthont. Az érdeklődőket dr. Birkner Zoltán igazgató kalauzolta végig.

Mint elhangzott: az épület ma is a fiatalok otthona, a tudás és a kultúra temploma, s ez a tény örömmel tölt el minden kanizsait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában