Kutyás strandot nyitnak

2019.07.13. 07:00

Országosan egyedülálló attrakcióval bővül a keszthelyi Balaton-part

Az országban egyedülálló kutyás strand és élménypark nyílik 2020 májusában a városban, a jelenlegi szabadstrand helyén.

VL

A budapesti sajtótájékoztató résztvevői: Nagy Bálint, Vágó Ágnes, Sziládi-Kovács Tibor, dr. Lukács Rita és Barabás Évi Fotó: Bánhegyi Renáta

Az új létesítmény, amellett, hogy kiszolgálja a helyi igényeket, komoly vonzerőt jelenthet a kül- és belföldi turisták számára. Minderről tegnap Budapesten tartott sajtótájékoztatót Nagy Bálint alpolgármester, Sziládi-Kovács Tibor projektvezető, a kutyabarát.hu alapítója, dr. Lukács Rita PRés marketingszakértő, a Budapesti Metropolitan Egyetem adjunktusa és Vágó Ágnes, a Turizmus Online főszerkesztője. A moderátor Barabás Évi műsorvezető, a Kutyabarát Balaton nagykövete volt.

– A turisztikai szakemberek szerint, ahogy nő a felelős állattartók amúgy sem csekély száma, úgy nő annak a jelentősége, hogy egy település milyen szolgáltatásokat tud nyújtani a kedvencükkel utazóknak – hangsúlyozta az alpolgármester. – Ezt felismerve Keszthelyen az elmúlt években megkezdtük a kutyabarát szolgáltatások bővítését, kezdve egy agilitypálya kialakításával. Ez az országosan egyedülálló élménypark pedig egész évben várja majd az érdeklődőket, s ezzel jelentősen emelkedik a terület látogatottsága, hiszen a szabadstrand működése most a főszezonra korlátozódik, s kihasználtsága rendkívül alacsony.

Nagy Bálint kiemelte: a tervezés és a majdani üzemeltetés során is fontos szempont, hogy a kutyás közösség véleménye mellett a nem kutyások érdekeit is figyelembe vegyék. Hozzátette: a 3000 négyzetméteres terület gyalog, autóval és biciklivel is könnyen megközelíthető (a balatoni kerékpárút ott megy el mellette), viszont a többi fürdőhelytől kellő távolságban van. Idén, a főszezon végéig még szabadstrandként működik, a jelenlegi bérlő közös megegyezés alapján ezután adja át a területet, s a kutyabarát.hu közösség ezt követően, ősszel kezdi el kialakítani az élményparkot. Az önkormányzatnak mindez, emelte ki az alpolgármester, nem kerül egyetlen fillérjébe sem. Viszont a keszthelyi Balaton-part újabb attrakcióval bővül, ráadásul a létesítmény és az oda tervezett nívós programok a kutyabarát.hu internetes és nyomtatott megjelenései révén széles körű publicitást kapnak.

– Keszthely e jövőbeli fejlesztés révén újabb minőségi szolgáltatással bővül, erre a garanciát a leendő üzemeltető, a kutyabarát.hu platformokat is működtető Bee Média Kft. kutyás közösség iránti komoly elkötelezettsége jelenti – mondta a sajtótájékoztatót követően lapunknak Nagy Bálint.– Terveink szerint ezzel a beruházással egy új közösségi tér jön létre Keszthelyen a helyi és környékbeli kutyások, továbbá a házi kedvencükkel nyaraló turisták számára. Akik nincsenek kevesen: egy tavaly őszi felmérés szerint a magyar háztartások mintegy 40 százalékában tartanak ebet, s hasonlóan alakulnak az arányok Keszthelyen is.

A budapesti sajtótájékoztató résztvevői: Nagy Bálint, Vágó Ágnes, Sziládi-Kovács Tibor, dr. Lukács Rita és Barabás Évi Fotó: Bánhegyi Renáta

A terület kiváló elhelyezkedését emelte ki Sziládi-Kovács Tibor is, mint mondta, ez volt a döntő érv a keszthelyi helyszín mellett. Az északi parton, tette hozzá, nem is találtak más alternatívát. Rámutatott: az önkormányzat által üzemeltetett kutyás strandok tekintetében nem állunk túl jól Magyarországon, Fonyódon, Balatonföldváron és Tiszafüreden működik ilyen. A kutyabarát turizmus idegenforgalomban betöltött súlya ugyanakkor az elmúlt 3–4 évben folyamatosan emelkedett, az ebben rejlő lehetőségeket egyre több szolgáltató és önkormányzat fedezi fel, hiszen a nyitás komoly többletbevételt eredményezhet. Fonyódon és Balatonfüreden például egy év alatt a kutyás szállások és az ebbel utazók által ott töltött vendégéjszakák száma egyaránt megduplázódott.

– A kutyabarát.hu 2012 óta népszerűsíti a felelős kutyatartást hazánkban, s ahogy a mi csapatunk, úgy a célközönségünk is egyre nő: jelenleg közel 3 millióan tartanak ebet Magyarországon, nagy százalékuk kutyával tervezi a nyaralását is, zömük a Balatonnál, amihez a meglevő két fürdőhely nagyon kevés. A keszthelyi létesítmény vonz­erejét ráadásul nemcsak a Balaton jelenti majd, hanem az ott kialakítandó kutyajátszótér, piknikkert és agilitypark, valamint a különféle rendezvények, amelyekre természetesen a nem kutyásokat is szeretettel várjuk, nem titkolt célunk ugyanis, hogy e két társadalmi csoportot közelebb hozzuk egymáshoz.

Sziládi-Kovács Tibor eloszlatott egy közkeletű, az ebek ellen gyakran felhozott vádat is: egy kutya – ellentétben más élőlényekkel – soha nem piszkít a vízbe, fizikailag képtelen erre, ráadásul a gazdáknak kötelező az előírt oltások meglétét és az elvégzett féregtelenítést bizonyítani.

Nagy Bálint kiemelte: a beruházással semmilyen érdeksérelem nem éri a keszthelyieket, hiszen a tervezett 300 forintos belépő a létesítményben levásárolható lesz.

– Az elmúlt két évben jelentős összegeket fordítottunk a Városi, a Libás és a Helikon strand fejlesztésére, utóbbi kettőt a keszthelyiek 1000 forintos bérlettel a teljes szezonban korlátlanul használhatják, mindhárom strand esetében pedig 5000 forint ez az összeg. Ezzel együtt azonban mérlegeljük a Helikon szabadstranddá való átminősítését – mondta Nagy Bálint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában