Összeszedték a szemetet

2019.03.20. 07:00

Önkéntesek dolgoznak a TeSzedd! akció keretében Zalában

Hétfőn kezdődött, s minden eddiginél hosszabb ideig, egy hétig tart az ország legnagyobb önkéntes mozgalma, a TeSzedd! hulladékgyűjtési akció. Zalában számos településen szedik e napokban a szemetet.

Gyuricza Ferenc

Önkéntesek Bázakerettyén. Balról Aradi János, Aradi-Kósa Rózsa és Hofstädter József Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Bázakerettyén a Zalai Dombság Turizmusáért Közhasznú Egyesület koordinálta az akciót, amelyhez további civil szervezetek mellett a helyi általános iskola és az önkormányzat is csatlakozott – tudatta lapunkkal Bécs Ágnes, a szervező egyesület szóvivője.

– Amióta létezik a TeSzedd! mozgalom, azóta részt veszünk benne – mondta Bécs Ágnes. – Hol többen, hol kevesebben, de mindig vannak olyan helyben élő önkéntesek, akik fontosnak tartják a lakóhelyünk tisztaságát, gondozottságát. Nemcsak ezen az egy napon jellemző, hogy tenni akarunk a környezetünkért, hanem az év minden időszakában. Van olyan helyi lakos, aki a közelében található buszmegálló környékét tartja tisztán, s olyan személy is akad, aki futás közben a sportpályán szedi össze naponta a szemetet.

Bécs Ágnes azt is elmondta, vannak a falunak rendezettebb, s kevésbé tisztán tartott területei. A Lasztonya felé vezető út mentén például rengeteg energiaitalos fémdobozt szedtek össze.

Önkéntesek Bázakerettyén. Balról Aradi János, Aradi-Kósa Rózsa és Hofstädter József Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

Bázakerettyével ellentétben Külsősárd idén első alkalommal csatlakozott a mozgalomhoz, a mintegy hetven fős településről körülbelül húszan vállalkoztak az önkéntes munkára. Gasparics Győző polgármester elmondása szerint nem is azért szervezték meg az akciót, mert nagyon szemetes lenne a település, inkább figyelemfelkeltő, nevelő szándékkal.

– Azt szeretnénk elérni, hogy tudatosuljon az emberekben, ha bármit eldobnak, azt valakinek össze kell szednie – mondta a polgármester, majd hozzátette: tapasztalatai szerint nem a településen élőkre jellemző a szemetelés, inkább az átutazókra.

Az utak mentén, az árokban nagyobb mennyiségben találtak műanyag palackokat, nejlonzacskókat. Ezek összeszedését nemcsak esztétikai okok miatt tartották fontosnak, hanem azért is, mert – mint azzal az utóbbi időben egyre több sajtóorgánum is foglalkozik – a műanyagok lebomlási ideje nagyon hosszú, jelentősen szennyezik az óceánokat, sőt, az élő szervezetekben is kimutatnak mikroműanyagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában