Németül, angolul és olaszul is tanulhatnak

2018.09.27. 07:00

Nyelvi napot tartottak a kanizsai Thúry György Szakképző Iskolában

Látványos táncos villámcsődülettel ünnepelte első ízben a nyelvek európai napját a Thúry György Szakképző Iskola szerdán az oktatási intézmény udvarán.

Benedek Bálint

Egy olasz sláger ritmusaira táncoltak a kanizsai kilencedikesek – a többnyelvűség ünnepén Fotó: Gergely Szilárd

A 2001-ben alapított eseménnyel a strasbourgi Európa Tanács 47 tagállamának 800 millió lakosát buzdítja további nyelvek tanulására. A szervezet tagjainak meggyőződése ugyanis, hogy a nyelvi sokszínűség a kultúrák közötti jobb megértés biztosításának eszköze, továbbá kulcsfontosságú eleme a kontinens gazdag kulturális örökségének. Ezért elkötelezettek a többnyelvűség támogatása mellett.

– A kontinensen beszélt közel kétszáz nyelv létezését is ünnepeljük ezen a napon – mondta Vlaszák Andrea, az iskola tanára, a szerdai megmozdulás fő szervezője. – Az intézményünk most először csatlakozott a kezdeményezéshez, hiszen a diákjaink a német és az angol nyelv mellett olaszul is tanulhatnak. Ezúttal például interaktív órákat tartottunk, amelyeken többek között szó esett a gasztronómiáról, míg mások az idegen nyelvek segítségével képzeletbeli kiránduláson vettek részt Angliában és Ausztriában. A kilencedik osztályosok pedig egy olasz nyári sláger, a Come le onde ritmusaira betanultak egy látványos koreográfiát, amellyel meglepték társaikat az egyik szünetben.

Egy olasz sláger ritmusaira táncoltak a kanizsai kilencedikesek – a többnyelvűség ünnepén Fotó: Gergely Szilárd

Vlaszák Andrea örült annak, hogy kollégái is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Olyan nyelvi kvízt állítottak össze, amelynek segítségével a gyerekek például megtanulhatták, miként kell számolni finnül, de francia és svéd mondatok elsajátítására is lehető­ségük nyílt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában