nem hétköznapi

2018.04.29. 11:22

Nosztalgia, boldogság, békeidők számos programmal Hévízen

Fényképezőgépek, kamerák kereszttüzében, drónok által kísérve, több ezer nézelődő sorfala közt, a tulipánok szegélyezte utcákon, verőfényes napsütésben idézték meg szombaton a korabeli jelmezekbe öltözött felvonulók a boldog békeidőket.

VARGA LÍVIA

A TDM Egyesület "továbbfejlesztett egészségügyi szettje"

Azt a kort, amikor az elődök megteremtették a hévízi gyógyászat alapjait, s a település ismert fürdővárossá vált. A cilinderes, frakkba, zsakettbe bújt elegáns urak és a krinolinos, kalapot viselő, kezükben napernyőt tartó kifinomult hölgyek dixie-muzsikára vonultak végig a belvároson, méltóságteljesen és vidáman – csakúgy, mint eleik korzózhattak ugyanitt az 1860 és 1940 közötti időben.

A felvonulásról videót ITT tekinthet meg!

Húsznál is több felvonulótábla alatt több mint kétszáz jelmezes vett részt a múltidézésben – városi intézmények, iskolák, egyesületek, cégek, szállodák képviseletében, s számos helybeli és vendég is beállt a menetbe, tudtuk meg Hermann Katalintól, a szervező Festetics művelődési központ vezetőjétől.

A menetet Papp Gábor polgármester vezette fel családja körében Fotók: Péter Árpád

Apácákkal a soraiban felvonult a helyi óvodát képviselő Boldogasszony rendje, ott voltak a menetben az elemi népiskola növendékei, a hévízfürdői kvártélyadók, a Festetics szalon, a tűzoltó egylet, s a papi ruhát viselő Varga András intézményvezető felvezetésével a Teréz anya idősek otthona dolgozói, a névadóra emlékeztető öltözetben.

- A kezdetektől részt veszünk a felvonuláson, így ez immár a nyolcadik alkalom. Korábban voltunk már nővérkék, csak akkor nem volt orvosunk és betegünk, így ez a mostani a továbbfejlesztett egészségügyi szettünk – mondja mosolyogva a TDM Egyesület táblája alatt vonuló és a szervezetet vezető Horváth Orsolya, kolléganője, Berta-Tóth E. Manuéla betegágyát tolva. – Tavaly pilóták voltunk, de sokan békeidős motorosoknak néztek bennünket, így most egy jobban meghatározható jelmez mellett döntöttünk. Nem kellett sokáig győzködni a kollégákat, hogy vegyenek részt a felvonuláson, sőt: mindenki jókedvűen és lelkesen ötletelt, tervezett az első perctől kezdve.

A TDM Egyesület „továbbfejlesztett egészségügyi szettje”

Ez is a rendezvény egyik célja: a város fénykorának megjelenítése és az összetartozás megélése, amire hévíziként büszkék kell, hogy legyünk, mondta el a menetet családja körében felvezető Papp Gábor. A polgármester a muzsikát szolgáltató Happy Dixieland Band zenészei (akik a felvonulás követően mutatták be Malek Andreával közös CD-jüket) és a Happy Jazz Dance táncosai után lépkedett, sűrű cilinderlengetéssel üdvözölve a népes, telefonnal, fényképezőgéppel, tablettel mindent dokumentáló közönséget.

A VIII. Boldog Békeidők Hévíze elnevezésű program keretében vasárnap este Farkas Gábor Gábriel és Fehér Adrien zenés-táncos show-ja szórakoztatja a nagyérdeműt a Deák téri nagyszínpadon, hétfőn Charlie zenél az Abrakazabra zenekarral, kedden pedig a Budapest Ragtime Band koncertezik. A Deák és Festetics téren délutánonként gasztronómiai vásárral és Míves portékák utcájával várják a fesztiválozókat, szól a verklimuzsika, van népi játszótér, nosztalgiafotózás és a mozi előtt karikaturisták is dolgoznak. Május 1-jén 11 órakor kezdődik a városnapi ünnepség a Városháza téren, amelyen átadják Hévíz kitüntető címeit. A rendezvény házigazdája Kautzky Armand lesz, fellépői Berkes Dániel és tehetséges tanítványai. Dr. Szántó Endre helytörténész 14 órától a Fontana Filmszínházban mutatja be Egy fürdőváros születése – Hévíz története című, 8 kötetesre tervezett kiadványának első két részét.

Ó, boldog békeidők!

Kislányként rajongtam a kosztümös filmekért. Kedvencem a Sissi című német-osztrák romantikus történet volt, a gyönyörű Romy Schneiderrel a főszerepben. Évente többször is megnéztem a háromrészes alkotást, s közben mindig arról ábrándoztam, hogy én is olyan csodaszép ruhákban vonulok, mint Erzsébet királyné. A gondolatot minden alkalommal tett követte, ám mivel a lehetőségek e tekintetben meglehetősen korlátozottak voltak, az abroncsot madzagokra erősített hulahoppkarika helyettesítette, amire alsószoknya gyanánt pléd került, fölülre pedig nagymamám halványkék hálóingje. Ó, boldog békeidők! ...amik most Hévízen valóban megelevenedtek – igazi abroncsokkal, valódi alsószoknyákkal, légies csipkével s gyönyörűen hullámzó uszályokkal. Bennem pedig ismét feltámadt az a régi érzés: „Hej! ha én is, én is köztetek mehetnék...”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában