Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!

2019.05.09. 07:00

Németfalu természeti szépsége felfedezésre vár

Göcsej kicsi zsáktelepülése, Csonkhegyhát és Kustánszeg szomszédjaként bújik meg az erdős tájban. Igazából ma már nem is zsáktelepülés, hiszen a rendszerváltás után, Németfalu és Salomvár épített egy összekötő utat a mezei út nyomvonalán, ám ez alig járható.

Győrffy István

- Tízezer köbméterszámra ezen szállítják nehéz teherautókon a fát a kitermelők, s teljesen tönkretették. Nemrég kiderült, már nem is önkormányzati tulajdonban van az út, hanem az államé, de, hogy ez miként történt nem tudom. Számunkra fontos volna ez az út, hiszen Salomváron át csak hét kilométerre esne tőlünk a 86-os főút elérése Keménfa mellett – mondja Ragánné Gyalog Erika polgármester. Vele, s Horváth László alpolgármesterrel a „Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!” turisztikai sorozatunk kapcsán találkozunk. A kátyúkkal teli út gyönyörű tájon vezet, dombhátakon megbújó pincékkel, amelyeket minden oldalról szorongat az erdő. Visszaveszi mindazt, amit elvettek tőle. 1651-ben, amikor a falu az egervári uradalomé lett, a szántóföldje csupán nyolc holdnyi volt, a többit erdő borította.

A templom és a faluház szép látványt nyújt Németfaluban
Rálátás a falura
Van, ahonnét a kustánszegi tó és háttérben a 280 méter magas dombháton fekvő Németfalu is látszik

Németfalu utcáin többnyire új házak sorakoznak. A falubeli útelágazásnál ezért is szembeötlő egy régi, bepucolatlan, pusztulóban lévő ház.

- Ez a Cséplő Gyurié volt! Most az önkormányzaté, tudnánk mit kezdeni vele, csak pályázati lehetőségre várunk – véli a polgármesterasszony.

Hogy Ki volt Cséplő Gyuri? A falu szélén földbe süllyesztett cigányputrikban éltek cigányok, közöttük Cséplő Gyuri is. Az ő életéről Kemény István szociológus és Schiffer Pál filmrendező készített újszerű dokumentumfilmet. Cséplő Gyuri régi vágya volt, hogy kitörjön a szegénységből, a putri világából, hogy felköltözzön Pestre, munkát találjon, keressen annyi pénzt, akkor 20 ezer forintot, hogy házat vehessen a faluban, ahol új életet kezd majd feleségével. Schiffer olyan filmet akart csinálni, s ez sikerült is, ahol a főhős életének döntő változásait örökíti meg a kamera, amelyben minden úgy és akkor történik, ahogy Gyuri akarja. A Cséplő Gyuri, benne Németfaluval Schiffer legnagyobb nemzetközi elismerést hozó filmje: a Locarnói, az Antwerpeni és az Edinburgh-i filmfesztiválon több díjat is nyert.

- Gyuri fiatalon meghalt. A cigányokat szétköltöztették a környező falvakban lévő házakba, a putrikat eldózerolták, de Cséplő Gyuri emléke megmaradt – mondja Erika, s még megemlíti: – Most 190-en élünk Németfaluban, ahol a rendszervátás után, rengeteg munkával sikerült megteremteni mindazt, ami a normális élethez szükséges. Van vezetékes víz-, gáz- és szennyvíz hálózatunk, faluházunk, önkormányzati épületünk orvosi rendelővel és fodrász helyiséggel, könyvtárral. Létesültek buszváróink, és ami nagyon lényeges, tizennégy óvodás kor alatti kisgyermek is él a falunkban, csak az idén négyen születtek…

Ragánné Gyalog Erika polgármester: „Tizennégy óvodás kor alatti kisgyermek is él a falunkban, csak az idén négyen születtek…”
Horváth László alpolgármester: „A falunak új vonzást adhat az almáskert is, ahol almafesztivál rendezésében gondolkozunk”

- Elmondhatjuk, hogy híres emberek is letelepültek a falunkban. Említhetném Gellér Sándort, akinek edzősége alatt lett először magyar bajnok Zalaegerszeg férfi kosárlabda csapata, vagy Barti Miklóst, aki Németországból települt haza, s a mi falunkat választotta lakhelyéül, máris sokat tettek feleségével a faluért – mondja Horváth László, aki szintén betelepült, hiszen Bödéből nősült Németfaluba, ahol nyolc hektár almást telepített a határban.

Gellér Sándor 1992 óta él feleségével, Gulyás Ildikóval, a 203 szoros válogatott, olimpiai 4. helyezett kosárlabdázóval Németfaluban. Kertjüket gyönyörű fenyves veszi körül.

- Látta volna, amikor idejöttem, sajnos azóta sok fenyőt kivágtak. Leültem és fel is hívtam Ildit, olyan helyen vagyok, amit megveszek, mondtam neki. Arra kért, hogy előbb ő is hadd nézze meg. Először nem lelkesedett. Hogy miért? Attól félt, hogy itt ragadunk. Igaza lett! A faluban rendes emberek élnek, a barátaink. Amikor beköltöztünk, elmentem a kocsmába, bemutatkoztam, s aki ott volt meghívtam egy körre. Aztán elmentem még egyszer, megint fizettem egy kört. A harmadik látogatáskor megkérdeztem, hogy ki nem ismer még? Senki sem válaszolt, több kör nem volt. Befogadtak! Azóta nagyon sok helyen mondtam el, hogy ennél szebb vidéket nehezen találnánk – vallja Sándor.

Gellér Sándor és felesége Gulyás Ildikó 1992-ben költözött Németfaluba

Barti Miklós Kapuváron élt mielőtt Németországba ment. Mégis, nem azon a környéken vásárolt magának telket, hanem Németfaluban vett egy sátortetős házat.

-A rendszerváltás után rendszeresen szerveztem Magyarországra autóbuszos kirándulásokat Németországból. Vagy ötven csoportot hoztam, és ugyanennyi magyarbarát németet vittem vissza. Kellett egy hely Magyarországon is, ahol otthon vagyunk. Vagy hét címet néztünk meg, s itt ragadtunk. A fiam orvos, a lányomnak fodrászszalonja van, négy fiú unokám van, akik szeretnek nyilazni, itt ehhez is van hely. Van egy alapelvem, ragaszkodok hozzá, hogy minden évben egyszer a teljes család együtt legyen. Ez itt nyaranta megvalósul – mondja Miklós, majd felesége Margit veszi át a szót:

- Nem volt templom és ez nekem nagyon hiányzott. Elmentem a milejszegi idős plébánoshoz és mondtam, szeretném kezdeményezni Németfaluban a templom építését. A falu mellénk állt, s 2001-ben felépült a templom. Volt, amikor egyszerre 27-en dolgoztak az építkezésen. Egyik barátnőm ajándékozott a templomnak egy orgonát. 2001 óta minden nyáron tartunk egy hangversenyt a templomban. Ennek szervezésére létrehoztunk egy alapítványt is, de nagyon nehéz támogatókat nyerni, pedig ide híres művészek, egyetemi zenetanárok jönnek el fellépni Németországból. Szeretnénk, ha a hangverseny hagyománnyá válna és vendégeket vonzana. Természetgyógyász is vagyok, tagja a SciVias Hildegard v. Bingen Baráti körnek, melynek minden földrészen megjelenő újságjában szólok Németfaluról is – eleveníti fel a németfalusi történetüket Margit asszony.

Barti Miklós a kertjükben felségével, Margit asszonnyal, aki a templom építését kezdeményezte, majd az immár hagyományosnak számító orgonahangverseny elindítója volt

Salamon Enikő két gyermekes anyuka a csok keretében most építkezik a falu elején.

- Bárcsak olyan könnyen menne, mint, ahogy a kormány hirdeti. A bankoknál nagyon nehéz! Az első bank ügyintézője például azt mondta, ne is építkezzünk Németfaluban. Azonnal másik bankoz fordultunk, de itt is az van, nem mehet könnyen semmi, mert agyon bonyolítják! Igen sok az apró betűs rendelkezés a szerződésekben, s aki nem tudja jól használni a számítógépet, nem tudom miként boldogul. A bank nem tölti le a nyomtatványokat az ügyfelek számára, ez nem az ő dolguk. Németfalu az otthonom, itt élnek a barátaim, ez a hely marasztal a nyugalmával, a szépségével. Közel a város és mégis távol amennyire kell. Két kislányom van, s vállaltunk egy harmadik gyermeket is – újságolja Enikő.

Salamon Enikő, aki a férjével a csok keretében házat épít Németfaluban
A falu határában Horváth László nyolc hektáron almást telepített. Virágzáskor csodájára járnak az ültetvénynek

Németfalu 280 méter magas dombháton fekszik. A völgyben, Németfalu és Kustánszeg között létesült egy gyönyörű horgászparadicsom, a tó kétharmada Németfalu közigazgatási területén fekszik. Régóta dédelgetik egy ide vezető út létrehozását is, mert a mostani közúton legalább nyolc kilométer a távolság, ami fékezi a vízi világ látogatását.

Kis-hegy, – ahol Eitner Sándor uraság valamikori szőlőbirtoka is volt, s aminek a helyét a hegyi kaszálókkal, sok régi szőlővel együtt már benőtte az erdő – bejárása után, a tájat átalakító almaültetvényhez érkezünk. A falunak új vonzást adhat az almáskert is, ahol almafesztivál rendezésében gondolkoznak.

- Van, aki azt mondja, olyannak képzeli a mennyországot, mint amikor az almaültetvény virágzik. Kék ég, zöld fű és mindenütt virággal teli almafák! Ez is vonzó, de lehet, hogy még jobb lenne akkor megrendezni a vendégek hívását, amikor beérett az alma. Ezt még végig gondoljuk – meditálnak elköszönésünkkor a falu vezetői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában