Borban a különbség

2019.09.02. 11:30

Négy országból száz főzőcsapat érkezett a lendvai fesztiválra

Négy országból száz főzőcsapat vett részt a határ menti térség évek óta legnagyobb gasztronómiai rendezvényének számító lendvai Bográcsfesztiválon, amit idén mintegy tízezer látogató keresett fel.

Gyuricza Ferenc

A Pakodi Betyárok csapata. Balról Bognár László, Simon Lajos, Mikolás Zoltán, Vízvári Sándor, Németh Károly Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

A főzőverseny és a hozzá kapcsolódó egyéb gasztronómiai és kulturális programok ezúttal a Vinarium fesztivál szerves részét képezték, s a Lendva Európa Kulturális Fővárosa 2025 projekt keretében szervezték meg azokat.

A főzőversenyt a város központjában tartották, ahol hétszáz méter hosszan elnyúlva helyezkedtek el a csapatok. A Bogrács­fesztiválra érkeztek résztvevők Magyarországról is. A számos főzőversenyen eredményesen szerepelt, Kalocsán arany-, Fertődön különdíjat nyert Pakodi Betyárok ötödik éve járnak vissza Lendvára.

– Nálunk az edény neve a bogrács, itt az ételt nevezik annak – mondta a csapat főszakácsa, Németh Károly. – Szigorú recept szerint kell elkészíteni, erre nagyon odafigyelnek a szervezők.

A Pakodi Betyárok csapata. Balról Bognár László, Simon Lajos, Mikolás Zoltán, Vízvári Sándor, Németh Károly Fotó: Gyuricza/Zalai Hírlap

Csapattársa, Mikolás Zoltán azzal egészítette ki, hogy a bogrács talán a zalai pincepörkölthöz hasonlít leginkább, de bővebb lével készül, így majdnem gulyás állagú.

– Háromféle hús, disznó, marha és vad, azon belül is szarvas kerül az ételbe, ezt a szervezők adják – folytatta. – A különbség így a fűszerezésben, a hús puhaságában, a lé bőségében rejlik. No meg a borban. Emellett nézik még a tálalást, az asztalok rendezettségét, díszítését. Minősítik is az elkészült bográcsokat, nekünk eddig ezüstöt sikerült szereznünk – tette hozzá végül.

Idén a hosszúfalusi helyi közösség csapata készítette a legízletesebb bográcsot. A mesterszakácsokat is magába foglaló zsűri hat arany minősítést osztott ki, a legszebb teríték különdíjjal pedig a magyarországi Héthatár Nemzet­ismereti Egyesület csapatát jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában