Gyengénlátó gyerekek oktatása

2019.03.08. 15:00

Modern, speciális eszközökkel ismerkedhettek meg a pedagógusok Zalaegerszegen

Az Öveges József Általános Iskola adott otthont csütörtökön annak a szakmai napnak, amely gyengénlátó tanulók integrált oktatásának gyógy­pedagógiai módszereit mutatta be a pedagógusoknak.

Arany Horváth Zsuzsa

Kónya Katalin (balra) az elektronikus nagyító működését mutatja az Öveges-iskola tanárainak: Molnár Adél, Domján István, Tubolyné Hartmann Éva, Szekeresné Simon Mária, Jakabné Kiss Emese

Fotó: Katona Tibor

A több mint 40 pedagógus részvételével zajló szakmai nap előadói a fővárosi Gyengénlátók Általános Iskolájából érkeztek. A gyógypedagógiai programot áttekintő előadások és a speciális oktatási segédeszközöket bemutató gyakorlati foglalkozások előtt Kónya Katalin, a budapesti iskola intézményvezetője lapunknak elmondta, rajtuk kívül Debrecenben működik kifejezetten gyengénlátóknak fenntartott általános iskola, ebben a két intézményben 200 diák tanul, a többi, e problémával küzdő gyermek integrált oktatási keretek között tanul.

Kónya Katalin (balra) az elektronikus nagyító működését mutatja az Öveges-iskola tanárainak: Molnár Adél, Domján István, Tubolyné Hartmann Éva, Szekeresné Simon Mária, Jakabné Kiss Emese Fotó: Katona Tibor

 

Mivel nem teljes látássérülésről van szó (a vakok számára létezik külön intézmény) a tanulók vizuális módon sajátítják el a tananyagot. A speciális eszközök (nagyítók, okostelevízió, olvasótábla, elektronikus nagyító) elérhetők, bár többnyire külföldről szerezhetők be a legmodernebbek. Az oktatáshoz szakirányú gyógypedagógusok képzése is zajlik Magyarországon.

A budapesti intézmény munkatársai a módszertani alapokról beszéltek a zalai és vasi tanároknak, gyakorlatban mutatták be a magukkal hozott eszközöket, s érzékenyítő óra keretében maguk a pedagógusok is megtapasztalhatták, hogy milyen érzés gyengénlátóként élni, tanulni. Az andráshidai iskolában jelenleg két tanuló érintett, de korábban is volt tanítványuk, aki speciális figyelmet igényelt, tájékoztatta lapunkat a házigazda intézmény vezetője, Domján István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában