Polgármesteri tájékoztató

2018.02.16. 07:00

Milliárdos fejlesztési tervek Zalaegerszegen

A városvezetés tavaly vezette be hagyományteremtő szándékkal azt a programot, aminek során évente meghívja és köszönti a megyeszékhely 25 legtöbb adót fizető vállalkozásának vezetőjét. E gesztus jelentőségű eseményre tegnap másodszor került sor a város dísztermében.

Hajdu Péter

Fotó: Katona Tibor

A rendezvényen Balaicz Zoltán polgármester köszöntötte a cégvezetőket, és elmondta, hogy a megyeszékhely évente összesen mintegy 4 milliárd forint helyi iparűzésiadó-bevételének a meghívott 25 vállalkozás fizeti be a 43 százalékát.

A 25 meghívott vállalkozás (ábécé-sorrendben) a következő: 3B Hungária Kft., AQ Anton Kft., Csejtei FémVill Kft., E.ON Hungária Energetikai Zrt., Eckerle Automotive Zala Kft., Edelmann Nyomda Zrt., ÉNYKK Zrt., Flextronics International Kft., Forest Hungary Kft., GE Hungary Zrt., Helsa Kft., Magyar Telekom Nyrt., MOL Zrt. Zalai Finomító, Nova Bútor Kft., OTP Bank Nyrt., Pernix Pharma Kft., Pylon 94 Kft., Schneider Electric, Spar Magyarország Kft., Szerencsejáték Zrt., ZÁÉV Zrt., Zalaco Zrt., Zala-Müllex Kft., Zalaszám Kft., Zalavíz Zrt. A polgármester a város fejlődésében betöltött szerepük, segítségük okán elismerő okleveleket adott át a cégek megjelent vezetőinek, majd mintegy visszajelzésként a befizetett adóforintokért, beszámolt Zalaegerszeg fejlődéséről és a további tervekről.

Fejlesztési források

Először a megyeszékhely fejlődését a következő években alapvetően befolyásoló két nagy fejlesztési forrásról szólt. Az egyik a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakban rendelkezésre álló Településfejlesztési Operatív Program (TOP), amiből a zalai megyeszékhely 2020-ig 16,8 milliárd forintot használhat fel az elnyert uniós projektek eredményeként.

A másik nagy fejlesztési keretösszeg az a közel 200 milliárd forint, amit a Modern Városok Programból 2022-ig fordíthat elfogadott céljaira a város. A polgármester a gazdaságfejlesztés témakörébe tartozó eseményekkel kezdte. Többek közt elmondta, hogy 2015-től 2018-ig 3 ezer munkahely jött létre a városban, ahol tavaly év végére 2,7 százalékra csökkent a regisztrált álláskeresők aránya.

A város területén jelenleg folyamatban levő beruházások között szólt a búslakpusztai hulladékhasznosítási fejlesztésről, a 3B Hungária Kft. és a Szabadics Zrt. konzorciuma által folytatott 1,4 milliárdos kutatásfejlesztési és innovációs programról. A kommunális hulladék olyan színvonalú feldolgozását tűzték célul, aminek révén töredékére csökkenhet a depónia.

Új fejlesztések a megyeszékhelyen

A soron következő fejlesztések között említette a munkaerőhiány pótlása érdekében a volt ZÁÉV munkásszálló néhány héten belül meginduló felújítását. A 600 milliós beruházás révén 162 lakóegységből álló modern munkásszálló kezdi meg működését.

Szólt az elmúlt év útfejlesztéseiről, továbbá a zalaegerszegiek által nagyon várt közterületi felújításokról. Két térről, a sportcsarnok előtti területről és a landorhegyi városrészben a Keresztury VMK előtti lépcsősor és tér felújításáról van szó, ami 120-120 millió forintos tételt képvisel.

Fotós: Katona Tibor

- Idei újdonság az R76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése, ami Zalaegerszeget fogja összekötni az M7-es autópályával a sármelléki repülőtér érintésével. Lefolytak a közbeszerzési eljárások. A gyorsforgalmi út egyik szakaszának építését a Strabag, a másikat a Colas nyerte el. Február 23-án, az ünnepélyes alapkőletétellel elkezdődik Zalaegerszeg és Zala megye történetének legnagyobb, 170 milliárd forint értékű beruházása – jelentette be a polgármester.

Járműipari tesztpálya

Szólt a járműipari tesztpálya 42 milliárd forint értékű építéséről is, az első ütem átadása március 28-án lesz.

Mint a polgármester elmondta, minden engedély és terv készen áll az uszodaépítés megindításához is. Eddig is számos óvodában, iskolában történtek felújítások, kezdődtek bővítések.

- Ha minden jól megy, Zalaegerszeg lesz az első olyan megyeszékhely, amely jövőre elmondhatja, hogy minden egyes bölcsődéje, óvodája és általános iskolája megújult – mondta a tervbe vett sok fejlesztés között a nevelés, oktatás témakör egy részéről Balaicz Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában